Atomerőmű a kert végében?

Szerte a világon temetik az atomerőműveket a fukusimai blokkok megsérülése nyomán, ám mégsem biztos, hogy ez az iparág végét jelenti. Könnyen lehet, hogy csak egy új technológiai fejlődés nyitányáról van szó, amelynek lényegét a méretcsökkentés jelenti. Víz alatti atomerőmű, házi reaktor, úszó blokkok – az Energiainfo.hu szakportál összegyűjtötte az alternatív elképzeléseket.

Erdősi Csaba
2011. 09. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan gondolják úgy, hogy a súlyos japán balesetek miatt vége a nukleáris alapú áramtermelés fénykorának, és a német példát követve sorra zárnak majd be az atomerőművek. A képet mindazonáltal árnyalja, hogy amíg a világ néhány országában valóban politikai témává vált a kapacitások fokozatos leépítése, addig egy sor egyéb helyen éppen építeni akarnak. És nemcsak Indiában vagy Kínában, ahol a gazdasági fejlődés további növelése elképzelhetetlen elegendő villamos energia nélkül, de a világ gazdagabb térségeiben, például Angliában is új blokkok építésében gondolkodnak. Az atomenergiát azonban nemcsak ezért, hanem a felmerülő alternatív felhasználási lehetőségek miatt sem érdemes idő előtt temetni. Ezek közös jellemzője, hogy a gigantikus, sok ezer megawattos erőművek helyett az iparágban megszokott méretekhez mérten aprócska, egyszerűen és biztonságosan kezelhető egységekre alapozva képzelik el a jövőt. A miniatűr atomerőműveket nem országok, csupán kisvárosok ellátására tervezik. A régmúltból felelevenített, s a vadonatúj elképzeléseket az Energiainfo.hu szakportál gyűjtötte össze.
A francia DCNS konszern eddig inkább csak hadihajókat és tengeralattjárókat épített, de beszállnának a reaktorüzletbe is. Az Areva energetikai konszernnel közösen kialakított elképzelésük, a Flexblue éppen a DCNS eddigi tapasztalataira épít: a tenger mélyére, mintegy 80-100 méteres mélységbe telepítenék mini atomerőművüket. A tengerfenékre horgonyzott reaktorból a parton csak az irányítóközpont látszódna. Az elképzelés nagy előnye, hogy a reaktor 100 méteres mélységben nem lenne kitéve viharoknak. Túl sem melegedhetne, hiszen a magot állandóan hűtené a tengervíz – más kérdés, hogy komoly meghibásodás esetén a radioaktív anyagok gyorsan és nagy területen szennyezhetnék a tengeraljzatot.
Nem véletlen, hogy a kockázatok helyett a DCNS inkább a reaktor gazdaságosságát emeli ki. A Flexblue 50–250 megawattnyi áramot lenne képes termelni, megawattóránként 100 eurónál olcsóbban. De nem kerül sok pénzbe az építkezés sem, a reaktor telepítéséhez például nem kell különösebb fejlesztéseket végrehajtani az elektromos hálózaton. A DCNS az elkövetkező húsz évben mintegy háromszáz Flexblue-t értékesítene, elsősorban kis tengerparti vagy szigetállamoknak, mint Málta vagy Albánia. Ugyanakkor a cég erősen le van maradva a versenyben – a prototípus építését csak 2014-ben kezdik meg és négy év múlva lehetséges a próbaüzem, míg az egyik legkomolyabb vetélytárs oroszok már szerelik a minireaktort.
A szakportál összeállítása szerint már a szovjet korszakban felmerült Moszkvában az úszó atomerőmű gondolata, igaz, akkor elvetették, mondván, nem lehet gazdaságosan megvalósítani. Ám a gondolat szépsége – egy mozgatható atomerőmű – megfogta az állami Roszatom tervezőit és az elképzeléseket most a gyakorlatba is átültették. 2010 nyarán bocsátották vízre a Lomonoszov akadémikus névre hallgató úszó platformot Szentpétervár közelében, s jelenleg is zajlik a nukleáris reaktorok beépítése. A 144 méter hosszú, 30 méter széles úszó testre két, KLT–40S típusú nyomott vizes reaktor kerül. Ezek a szovjet atom-tengeralattjárókon és jégtörőkön már bevált reaktorokon alapszanak.
A gyakorlati teszteket majd a Kamcsatka-félsziget partjai előtt végzik, várhatóan legkésőbb 2014-ben. A reaktorok teljesítménye 40–80 megawatt között lesz. Érdeklődőkből nincs hiány, Kína, India, Indonézia és Vietnam egyaránt szívesen kipróbálná a lebegő erőművet. Ugyanakkor komoly környezetvédelmi aggályok merülnek fel az úszó atomreaktor kapcsán: a tesztelésre kijelölt Kamcsatka régió a világ vulkanikusan egyik legaktívabb területe, és egy cunami komoly károkat okozhatna egy ilyen egységben.
Számos cég kacérkodik a mini- reaktorok gyártásának gondolatával, azonban nem tengerfenékre vagy úszó platformokra helyeznék azokat, hanem hagyományosan a szárazföldre. Méghozzá bárhová, ugyanis egy könnyen szállítható, akár egy ház kertjébe is telepíthető atomerőmű gondolata lebeg a szemük előtt. Különösen nagy nyilvánosságot kapott a Bill Gates által pénzelt Terrapower, amely a Toshiba konszernnel közösen egy úgynevezett TVR, azaz Traveling wave (mozgó hullám) reaktor építésén fáradozik. A TVR ötlete még az ötvenes évekből származik, nagy előnye, hogy egyetlen „rakomány” fűtőelemmel képes akár hatvan évig egyenletesen energiát termelni. Viszonylag kevés dúsított uránt igényel; a fűtőanyag túlnyomó részét a természetben előforduló nyersurán teszi ki. Utóbbi a reakció során plutóniummá alakul, ezt használnák fel az energiatermelésre. Plutónium a hagyományos reaktorokban is keletkezik, ahonnan azonban eltávolítják – ez szolgál a nukleáris fegyverek alapanyagául –, a TVR esetében azonban ez lehetetlen lenne a tervezők szándékai szerint.
Az Energiainfo.hu cikke szerint e terv előnyei magukért beszélnek, azonban a hátrányok is komolyak. A reaktor magas hőmérsékleten üzemel, a mintegy 550 fokos mag hűtésére a tervek szerint folyékony nátriumot használnának, amely azonban tűzveszéllyel fenyeget, ha kikerül a környezetbe. Az sem szól Bill Gates terve mellett, hogy a Terrapower csak számítógépes szimulációkban működik, de még egyet sem építettek meg belőle. A Toshiba ugyanakkor sokkal előrébb jár: a cég minireaktora már kapható. A 4S első telepítése várhatóan már 2012-ben lesz a Galena nevű alaszkai kisvárosban. Az erőmű a cég szerint nem igényel felügyeletet, legnagyobb része a föld alatt helyezkedik el és 10 megawattnyi teljesítményű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.