Az eladósodott kisvállalkozások is a kormány segítségét kérik

Az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) és a Kárpát-medencei Gazdasági Térség elősegíti, hogy a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások előtt további fejlődési lehetőségek nyíljanak – hangsúlyozta Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke csütörtökön a szövetség Magyar Kézművesség Napja ünnepségén köszöntőbeszédében Budapesten.

MNO
2011. 09. 15. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szöllősi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára, magyar kkv-nagykövet az ünnepségen kijelentette: az országnak szüksége van az iparosokra, a kis- és középvállalkozásokra, és ezt a kormány intézkedései is tükrözik. Az ünnepségen az IPOSZ és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) együttműködési megállapodást kötött az ipartestületbe tömörült kkv-k biztonságának, versenyképességének fokozására, a pénzügyi és garanciális feltételek megteremtésére.

A résztvevők elfogadták, hogy felhívással fordulnak a kormányhoz. Ebben megfogalmazták: egyetértésben a kormány kkv-kat támogató gazdaságpolitikájával, a hazai tulajdonú bankok védelmével, azt kérik, a kormány hajtsa végre korábban bejelentett, a takarékszövetkezeti bankok feltőkésítésére szolgáló 100 milliárd forint állami tőkeemelést, mert ezzel lehetővé teszi a bankrendszer e részénél a nagyobb forráskihelyezést.

Ezen túlmenően az IPOSZ azt is kéri a kormánytól, hogy a devizahitelesek problémájának rendezésekor vegye figyelembe: a családi és mikrovállalkozások egy része devizahitelekből, olykor lakossági kölcsön formájában fejlesztette telephelyét.

Szolgáltató hálózat épül

A XX. Magyar Kézművesség Napján Szűcs György köszöntőjében méltatta a magyar kézművesség hagyományát, és kitért arra: az IPOSZ az európai uniós források igénybevételével olyan szolgáltatóhálózatot épít ki, amely lehetővé teszi a családi, mikro-, kis- és középvállalkozások jobb helyzetbe kerülését. Az IPOSZ elnöke reményét fejezte, hogy a sarkalatos törvények meghozatalakor a magyar kisvállalkozások, iparosok eddig elért pozíciói megmaradnak, illetve javulnak.

A szövetség érdekképviseleti munkája kapcsán Szűcs György hangsúlyozta: az IPOSZ tagja lett a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak, és stratégiai partnerséget tud kialakítani a különböző szakminisztériumokkal.

Szöllősi László helyettes államtitkár a kormány kkv-kat segítő intézkedései között példaként említette, hogy már az első gazdasági akciótervben csökkent a társasági adó mértéke, eltörölték a kis adókat, és kibővítették a Széchenyi-kártyaprogramot. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: az Új Széchenyi-terv kitörési pontjai a foglalkoztatás bővítését szolgálják, és a vállalkozásfejlesztési prioritásban az iparosok számára is egyszerűbben hozzáférhető pályázati lehetőségek állnak rendelkezésre.

Az IPOSZ a kormányhoz intézett felhívásában rámutat arra, hogy a külföldi tulajdonú bankok magyarországi aktivitása, forráskihelyezése, bár csak átmeneti időre, de várhatóan csökkenni fog. Ha ez bekövetkezik, főleg a magyar tulajdonú mikro- és kisvállalkozások forráshoz jutása beszűkül, amelynek következménye várhatóan az lesz, hogy versenyhelyzetük megtartása, növelése ellehetetlenül, és veszélybe kerül a hazai és külföldi piacaik megtartása, az elkezdett és tervezett beruházásaik fejlesztése, az európai uniós támogatások igénybevétele – vélik az IPOSZ szakértői.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.