Bécsben emlékeztek a legnagyobb magyarra

Széchenyi István születésének 220. évfordulójára emlékeztek szülőházánál, Bécsben Szőcs Géza kulturális államtitkár és az Országgyűlés háromtagú küldöttsége részvételével.

MNO
2011. 09. 21. 15:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országgyűlési delegáció a hagyományoknak megfelelően koszorút helyezett el Széchenyi emléktáblájánál, az egykori császári palota közelében álló épület homlokzatán. A parlamenti küldöttséget Vitányi István (Fidesz) vezette, tagjai voltak Rubovszky György (KDNP) országgyűlési képviselő és Takács Imre, az MSZP-frakció tanácsadója. A megemlékezésen jelen volt Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet, az ausztriai magyar külképviseletek más vezető tisztségviselői, az ausztriai magyarság képviselői és a nagycenki Széchenyi-kör tagjai.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára a reformkori államférfi munkásságán végigtekintve kiemelte többek között a Duna szabályozását, az Akadémia megalapítását, a Lánchíd építését, Széchenyi miniszteri tevékenységét. „Ezek közül egy is elegendő lett volna ahhoz, hogy valaki beírja magát a történelembe” – jelentette ki. „Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy mennyi minden belefér egy emberi életbe, ha azt az életet teljes életként élik, ha a sors által kirótt feladatot elvégzik” – hangsúlyozta.

Takács Imre Széchenyi Hitel című művéből idézett fel gondolatokat a jelennek szóló tanulságként. „A múlt elesett hatalmunkból, a Jövendőnek urai vagyunk” – idézte Széchenyi hitvallását. A legnagyobb magyar – mondta a szónok – jól látta, hogy a jövő formálása érdekében meg kell ismerni „hazánk javait, hiányait, s helyzetünk minden oldalát”. Beszélt arról is, hogy Széchenyi a felemelkedés alapfeltételének tartotta a művelődést, csakúgy mint a lelkierőt, a polgári erényt és a tiszta erkölcsöt. Kiemelte többek között azt is, hogy Széchenyi egész életében a közjó szolgája volt. Széchenyi jól látta, hogy a közjó érdekében egyetértésre és összefogásra van szükség. Annak, aki közösségének akar használni, legelső kötelessége a saját érdekéről elfeledkezni – mondta a Széchenyi-kutató.

Vámos József, a nagycenki Széchenyi-múzeum munkatársa hangsúlyozta, Széchenyi István valódi államférfi volt, aki irányt mutatott saját korában. Széchenyi „nem múzeumi tárgy”, életművét azért kell ismernie a mai ifjúságnak is, hogy példát vegyen róla – mondta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.