Bíznak a török csatlakozásban

A Die Presse beszámolt a török elnök németországi látogatásáról. A Tages-Anzeiger arról tudósított, hogy a berni parlament várhatóan elveti a szélsőjobboldali jelképek viselését szigorító jogszabálytervezetet.

2011. 09. 20. 12:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Presse

Törökországból sugárzik a magabiztosság és a lendület, mivel egyre inkább regionális hatalomként tekintenek magukra. A török álláspont megismerésére a legutóbbi lehetőséget Abdullah Gül köztársasági elnök németországi útja nyújtotta. Gül a beszédében nem takarékoskodott az EU-nak címzett ajánlásokkal. „Európának nem szabad olyan kérdésekben, melyek az egész világot érintik, céltalanul szaladgáló játékosként fellépnie, hanem át kell vennie vezető szerepét.” Még világosabban fogalmazott Gül a berlini repülőútján. Az EU jelenleg gyenge és úgy viselkedik, mint az a kerékpáros, aki már nem pedálozik, ezért a bicikli közel áll az eldőléshez. Az országban erősödő EU-szkepszis ellenére az elnök meggyőződése, hogy Ankara uniós tagállam lesz. „Olyan EU-ba szeretnénk belépni, mely stratégiai értelemben víziókkal rendelkezik, támogatja a versenyt és kulturális értelemben nyitott.” Gül Németországtól azt várja, hogy európai integrációjának hajtóereje legyen, s egyúttal óvott a szélsőjobboldali fenyegetéstől, ami Anders Breivik norvégiai merényletéhez hasonló cselekményekhez vezethet.

Tages-Anzeiger

A svájci nemzetgyűlés jogi bizottsága 2003-ban kezdeményezte a rasszista jelképek betiltását és kidolgozta a jogszabály tervezetét. Ugyan az ilyen jelképek használata és terjesztése 1995 óta büntetendő, de csak akkor, ha ezzel egyfajta ideológia mellett kampányolnak. Ez a tétel azonban megnehezíti a döntést. A horogkeresztes zászlóval felvonuló huligán a náci ideológia mellett kampányol, vagy csak provokálni akar? S mi a helyzet a kopasz tüntetővel, akinek SS-jelkép lóg a dzsekijén? A parlament mindkét háza támogatta a kezdeményezést és a kormány is az elfogadását ajánlotta. Az igazságügyi minisztérium számára azonban nem igazán fontos a szabályozás, ezért 2010-ben a kormány feladta és lemondott a javaslat megvalósításáról, mert képtelen volt megállapodni abban, mely jelképeket érintse a tiltás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.