Egyre kedveltebb a Tisza-tó, de még nem eléggé

Az év első hét hónapjában az előzetes becsléseknél kedvezőbben alakultak a szálláshely-értékesítési adatok a Tisza-tavi régióban, ám jelentősen visszaesett a vendéglátóhelyek bevétele – közölte a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője szerdán.

MNO
2011. 09. 21. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Anita elmondta: az elmúlt évhez képest várt 10 százalékos csökkenéssel szemben 2011 első 7 hónapjának adatai lényegesen kedvezőbb helyzetet mutatnak, a statisztikák azonban még így is sok tekintetben figyelmeztetőek, és esetenként negatív folyamatokra utalnak.

A régió teljes vendégforgalma január első napjától július utolsó napjáig lényegében megfelelt a tavalyi év hasonló időszakában regisztráltnak. Ezen belül azonban számottevően eltolódtak az arányok, hiszen míg belföldi vendégből 3 százalékkal kevesebb, addig külföldiből mintegy 10 százalékkal több fordult meg a tó környékén működő kereskedelmi szálláshelyeken. Elmaradtak az osztrákok és a németek, látványosan megélénkült viszont a szlovák és lengyel vendégforgalom.

A belföldi vendégéjszakák száma még ennél is jobban: 9 százalékkal csökkent, így ebben a kategóriában jelenleg 2,8 nap az átlagos tartózkodási idő. Ezzel szemben a külföldi vendégéjszakák száma 13 százalékkal bővült, ez utóbbi csoportba tartozók átlagosan bő 4 napot töltöttek el szálláshelyükön, mely alapvetően továbbra is a Tisza-tó vonzerejének köszönhető, és meghaladja az országos átlagot – fogalmazott a szakember.

Ugyanez azonban már nem mondható el a kereskedelmi szálláshelyek kihasználtságára, mely 34,5 százalékkal a hazai átlag alatt marad. Kiemelkedő és javuló mutatókkal jobbára csak a gyógy- és wellness-szolgáltatásokat nyújtó szállodák büszkélkedhetnek.

Földrajzilag is nagy a szóródás – hangsúlyozta az igazgató, jelezve, hogy a Tisza-tavi régióhoz tartozó megyék rangsorát egyértelműen Heves vezeti, míg a kiugró számokat elért térségek és a települések esetében egy-egy hotel, Tiszafüreden pedig a kalandpark átadása hozott látványos fellendülést. Utóbbi eddig már több mint 8000 látogatót fogadott, mely várakozáson felüli eredmény. Hosszabb távon kedvezőtlen folyamatokat indíthat be ellenben Berekfürdőn a helyi fürdőkomplexum kútba esett, milliárdos fejlesztése – tette hozzá.

A régió turisztikai bevételeinek alakulásában még ugyancsak megmutatkoznak a válság hatásai: a szálláshelyek a tavalyinál is olcsóbbak lettek, ezzel a Tisza-tavi árak még inkább leszakadóban vannak az országos átlagtól. Ennek megfelelően a szálláshelyek összbevétele is csökkent. A vendéglátás területén még ennél is drámaibb volt a visszaesés, mely helyenként az 50 százalékot is elérte – közölte Molnár Anita.

Némi derűlátásra ad okot viszont a tározó és vízrendszerének növekvő népszerűsége a horgászok körében, mely a 19 százalékkal megnövekedett jegyértékesítésben is tetten érhető. Ugyancsak kitörési pont lehet a kerékpáros turizmus dinamikus fejlődése a régióban a vezető véleménye szerint.

Megjegyezte, hogy a nyár csapadékos és hűvös első felének rendkívül gyenge vendégforgalmát valamelyest ellensúlyozhatja a napsütéses, száraz nyárutó és kora ősz. Ez a Tisza-tó térségében is megnyújtotta a szezont: az augusztusi adatok felülmúlják a korábbi évek mutatóit, és amennyiben a szép idő folytatódik, a szeptember, sőt még az október is több vendéget vonzhat a régióba az ilyenkor megszokottnál.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.