Elkezdődött a minszki metrórobbantással gyanúsítottak pere

A belorusz fővárosban csütörtökön megkezdődött az áprilisi, 15 halálos áldozattal járó minszki metrómerénylet elkövetésével gyanúsítottak pere.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/800834" target="_blank"><strong>• Metrórobbantás: halálbüntetést is kérhet az ügyészség</strong></a>

MNO
2011. 09. 15. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dmitrij Konovalovot terrorizmussal, Vladiszlav Kovaljovot pedig bűnrészességgel vádolják, s ha bűnösnek találják, mindkettőjüket halálra ítélheti a fehéroroszországi legfelsőbb bíróság. A fehérorosz köztársaság az egyetlen európai szovjet utódállam, ahol még érvényben van a halálbüntetés, amelyet végre is szoktak hajtani.

A minszki metróban, az elnöki hivataltól 100 méterre lévő forgalmas csomóponton, az Oktyabrszkaja megállóban történt április 11-i robbantásban 15-en meghaltak és több mint 200-an megsebesültek. Fehéroroszország 1991-ben kikiáltott függetlensége óta ez volt a legtöbb áldozattal járó, civilek elleni támadás.

Az újságírókon, a hozzátartozókon kívül a merénylet mintegy száz túlélője jelent meg a tárgyaláson, az igazságügyi palota 500 fő befogadására alkalmas termében. A nyomozati anyag szerint a gyanúsítottak – akiket szinte azonnal elfogtak – egyedül hajtották végre tettüket, de nemcsak az áprilisi merényletet, hanem emellett a 2008-ban szintén Minszkben, a függetlenség napja alkalmából rendezett koncerten és 2005-ben Vityebszkben végrehajtott robbantásokkal is őket gyanúsítják.

A fehérorosz „Charta ’97” internetes oldalán azt is tudni vélik, hogy 2000 és 2004 között is több alkalommal teszteltek különböző robbanóeszközöket.

Míg a hatóságok a 2005-ös és 2008-as robbantásokat nacionalista csoportokhoz kötötték, a fehérorosz állambiztonsági szolgálat feltételezése szerint az idei, áprilisi robbantás politikai motivációk nélküli, kiegyensúlyozatlan személy által elkövetett bűncselekmény volt.

Alekszandr Lukasenka fehérorosz államfő ugyanakkor kijelentette, hogy a metróbeli robbantásos merénylet a Nyugat megelégedésére szolgáló „túlzott demokrácia” és a „szenny” következménye volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.