„Fekete bőrű, tehát veszélyes”

Fekete, tehát veszélyes – ezen erősen vitatható kijelentés alapján ítéltek halálra hét bűnözőt Texasban. Az igazságszolgáltatás azóta elismerte hibáját, hat esetben újra is tárgyalták az ügyet. A hetedik elítéltnél azonban a perújrafelvétel elmaradt, és ha a kormányzó nem lép közbe, kedden megkapja a halálos injekciót – tudósít a Los Angeles Times. Az is antiszemita, aki valójában anti-antiszemita – tudta meg egy torontói (egyébként zsidó származású) professzor a héten – írja a The Star. Cameron Johnston a társadalomban elfogadhatatlan állításokra hozott példákat, amit egyik diákja súlyosan félreértett – ez pedig kis híján a tanár állásába került.

Kovács N. László
2011. 09. 15. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Los Angeles Times (latimes.com)

Fekete, tehát veszélyes – ezen erősen vitatható kijelentés alapján ítéltek halálra hét bűnözőt Texasban. Az igazságszolgáltatás azóta elismerte hibáját, hat esetben újra is tárgyalták az ügyet. A hetedik elítéltnél azonban a perújrafelvétel elmaradt, és ha a kormányzó nem lép közbe, kedden megkapja a halálos injekciót – tudósít a Los Angeles Times.

Nem kérdés, Duane Edward Buck súlyos bűnt követett el. 1995-ben drogok hatása alatt két embert lőtt meg Houston közelében, egyikük belehalt sérüléseibe. A tárgyaláson csupán az volt a kérdés, életfogytiglani börtön vagy halál lesz a büntetése. A texasi törvények szerint ezt komolyan befolyásolja, veszélyes lehet-e az elítélt a jövőben, ennek eldöntésében pedig egy pszichológus, Walter Quijano segített az esküdtszéknek. A védelem által tanúnak hívott orvos először arról beszélt, Bucknál ez a veszély nem áll fenn, mivel nincs rá bizonyíték, hogy korábban erőszakos tetteket követett volna el. Az ügyész azonban ezután a „faji tényezőkről” kérdezett, azt tudakolta, a bűnöző bőrszíne „növeli-e jövőbeni veszélyességét”. Quijano igennel felelt, válaszát az ügyészség záró beszédében is hangsúlyozta, a férfit pedig halálra ítélték.

Az eset még hatszor megismétlődött, minden esetben halálbüntetést hozva az elítéltekre. Az ügy végül a legfelső bíróság elé került, ahol a texasi államügyészség elismerte, hibásan kevert faji kérdéseket egy büntetőügy tárgyalásába. A hétből hat esetben az ítéletet eltörölték, és új tárgyalást tartottak. Buck ügye azonban valamiért késlekedett, új államügyészt választottak, aki nem engedélyezte a perújrafelvételt. A bíróság érvényesnek nyilvánította az ítéletet, és ha valaki nem lép közbe, Bucknak kedden meg kell halnia.

A férfi védői, de az eredeti tárgyaláson eljáró ügyész, sőt még Buck egyik áldozata is levélben kérte a kegyelmi bizottságot, állítsa le a kivégzést. „Ez az ember szörnyű bűnt követett el, faji hovatartozásának azonban semmi köze nem volt az ügyhöz” – fogalmazott Linda Geffin, Harris megye egykori közvádlója. A testület azonban visszautasította a kérelmet, Buck élete így Rick Perry kezében van, aki kegyelmet ugyan nem adhat, de harmincnapos haladékot igen. „Kérjük a kormányzót, tegye lehetővé, hogy Mr. Buck sorsáról végre igazságos, rasszizmustól mentes tárgyalás dönthessen” – nyilatkozta Kate Black, az elítélt ügyvédje. Perry szóvivője annyit közölt, főnöke át fogja vizsgálni a kérelmet, és legjobb tudása szerint dönt majd az ügyben.

A halálbüntetés kényes téma az Egyesült Államokban. Visszatartó erejét nem lehet egyértelműen bizonyítani, ráadásul a statisztikák azt mutatják, a feketéket ugyanazért a bűnért aránytalanul gyakrabban ítélik a legsúlyosabb büntetésre. A Buck-ügyet tovább nehezítik Perry elnöki ambíciói: a kormányzó egyszer már megtagadta a harmincnapos haladékot egy elítélttől, akiről később kiderült, valószínűleg ártatlan volt. Az ügyet kritikusai azóta sem felejtik el megemlíteni.

The Star (thestar.com)

Az is antiszemita, aki valójában anti-antiszemita – tudta meg egy torontói (egyébként zsidó származású) professzor a héten – írja a The Star. Cameron Johnston a társadalomban elfogadhatatlan állításokra hozott példákat, amit egyik diákja súlyosan félreértett – ez pedig kis híján a tanár állásába került.

Johnston több mint harminc éve tanít a kanadai York Egyetemen. Hétfőn egy szociológiai kurzus bevezető előadását tartotta, melyen elmondta, akármit is hallottak a diákok máshol, az igazság az, hogy nem minden vélemény elfogadható. „Minden zsidót sterilizálni kellene – ez például egy vállalhatatlan, sőt veszélyes nézet” – magyarázta. A huszonkét éves Sarah Grunfeld azonnal felugrott, és kirohant a teremből – valószínűleg a mondat második felét nem hallotta, vagy nem fogta fel. A végzős diák szervezkedni kezdett, azonnal felvette a kapcsolatot az egyetemi Izrael-barát körrel, akik sajtóközleményt írtak, és nagy sebességgel terjeszteni kezdték. Néhány órán belül a zsidó közösségi csoportok már a professzor kirúgását követelték.

Az igazság azonban hamarosan kiderült, tekintve, hogy Grunfelden kívül még több száz hallgató volt a teremben – nagy részük azonban vele ellentétben megértették, miről beszél Johnston. Az oktató egyébként maga is zsidó származású, saját bevallása szerint valószínűleg ezért jutott eszébe a nácik egyik vélekedésével példálózni. „Örülök neki, hogy az emberek érzékenyek az ilyesmire, és hajlandóak is tenni ellene. Ebben az esetben azonban óriási félreértés történt” – nyilatkozta.

Grunfeld továbbra sincs meggyőzve. „Lehet, hogy félreértettem valamit. A zsidókat sterilizálni kellene – ezek a szavak akkor is elhagyták a száját. Talán azt hiszi, azért, mert zsidó, már azt mond róluk, amit csak akar” – fogalmazott a lap kérdésére. A városi zsidó közösség vezetője ugyanakkor bocsánatot kért, és sajnálatos félreértésnek nevezte az esetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.