Féltek a halottaktól

Féltek a középkori írek a halottaktól, ezért az elhunytak szájába egy nagy követ erőszakoltak, hogy megakadályozzák kikelésüket a sírból.

MNO
2011. 09. 14. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szokatlan temetkezést Knockvicar falu közelében, Roscommon grófságban tárták fel, Írország északi részén, ahol a sligói műszaki egyetem régészei végeznek ásatásokat. A Királyi Ír Akadémiai finanszírozásában végzett ásatások során összesen 137 sírt tártak fel, de a régészek szerint a területen körülbelül háromezer elhunytat helyezhettek végső nyugalomra 700 és 1400 között – olvasható az egyetem honlapján (http://itsligo.ie/).

Hasonló temetkezéseket korábban már tártak fel Nagy-Britanniában és más európai országokban. Öt évvel ezelőtt pedig Velencében, ahol a 16. századi pestisjárvány áldozatainak temetőjét tárták fel, találtak olyan női csontvázakat, amelyeknek száját kődarabbal „tömték ki”. Ezek női „vámpírok” voltak, akiket a középkorban gyakorta a pestis terjesztésével vádoltak.

Írországban viszont most első ízben került elő ilyen sír. A „deviáns” temetkezés két férfi, egy fiatalabb és egy idősebb csontvázát rejtette, akiket nem egyszerre helyeztek végső nyugalomra, de mindketten a 8. században hunytak el. Ez viszont kizárja, hogy „vámpírok” lettek volna, az emberi „vérszívókkal” kapcsolatos hiedelmek ugyanis csak az 1500-as években terjedtek el Európában.

Chris Read ásatásvezető régész szerint az egyik elhunyt a hátán feküdt, s szájában egy nagy fekete kő éktelenkedett. A másik halottat az oldalára helyezték, és a kődarabot olyan erővel erőszakolták ajkai közé, hogy majdnem kificamították az alsó állkapcsát. Mint az archeológus rámutat, esetükben valószínűleg attól féltek, hogy kikelnek a sírból és kísérteni fogják az élőket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.