Hollandia is fedetlen arcokat akar

A muszlim nők egy része által viselt, az egész arcot és testet eltakaró lepel, a burka betiltása mellett döntött a holland kormány pénteken, de az elkészült törvényjavaslatról még a parlamentnek is szavaznia kell.

MNO
2011. 09. 16. 19:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Közterületen minden olyan viselet tilos lesz, amely eltakarja az arcot” – jelentette be a holland belügyminisztérium egy közleményben. A kormányt támogató szélsőjobboldali iszlámellenes párttal kötött egyezménynek megfelelően elkészült törvényjavaslatot először az államtanácsnak kell felülvizsgálnia, s csak ezután kerülhet a törvényhozók elé szavazásra. A procedúra akár hónapokat is igénybe vehet.

„A kormány úgy véli, hogy az arcot részben vagy egészben eltakaró ruhaneműk viselete teljesen ellentmond a közterületek igénybevételére vonatkozó szabályoknak, amikor is mindnyájunknak fedetlen arccal, ugyanannyira felismerhetőnek kell lennünk” – indokolta döntését a kormány. A javaslat értelmében tilos lesz burkát viselni nyilvános helyeken, oktatási intézményekben, egészségügyi létesítményekben, középületekben és a tömegközlekedési eszközökön.

A szélsőjobboldal populista Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders 2010 szeptember végén jelentette ki, hogy a burkát be kellene tiltani Hollandiában. Wilders szavának az adott súlyt, hogy pártja támogatta a liberálisok és a kereszténydemokraták egyezményét a kormányalakításról. Wilders az iszlám vallást fasisztának tartja, és kampányt folytatott a Korán, illetve az egész testet eltakaró lepel betiltásáért. A 16,6 millió lakosú Hollandiában körülbelül 1 millió muszlim él, de közülük csak nagyon kevesen viselnek burkát. Ha a parlament rábólint a törvényjavaslatra, Hollandia Belgium és Franciaország után a harmadik európai ország lesz, ahol betiltják a burkát. Bár volt hasonló kezdeményezés Svájcban is, ott a parlament leszavazta a javaslatot, noha egy évvel korábban a minaretépítési tilalmat bevezető szabályozást elfogadták. Ausztriában az Osztrák Néppárt kezdeményezésére szintén folyt kampány a burka betiltásáért, de ez végül nem vezetett törvényi szabályozáshoz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.