Ismét nagyot merít a Vidor

Világzene, színház, irodalom, képző- és bábművészet, film – a merítés elég nagy, de a Vidor-fesztivál minden évben szépen teljesített. A szabolcsi megyeszékhely nyárzáró összművészeti seregszemléje várhatóan az idén is a megszokott formáját hozza: kilenc nap alatt hatvan helyszínen négyszáz program várja a szórakozni vágyókat. A ma kezdődő X. Vidor-fesztivál nemcsak Nyíregyházán, hanem a megye több településén is zajlik majd. Egészen szeptember 3-ig.

Makrai Sonja
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ska Cubano, Trio Rosenberg, Acquaragia – ezek az idei Vidor-fesztivál világzenei felhozatalának húzónevei, de a magyar folk- és világzenei élet legkiválóbbjai sem maradnak el. A fesztivál kilenc napja alatt fellép Petrás Mária és a Muzsikás együttes, a Técsői Banda, a Parno Graszt, a Magyarpalatkai Banda, a Tárkány Művek, Ferenczi György és a Rackajam, Szalóki Ági a Gryllus testvérekkel közösen, Bognár Szilvia, valamint Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band. Jövő pénteken pedig a Csík Zenekar ad koncertet Lovasi Andrással karöltve.
A színházi versenyprogram az idén igazán erős, szokás szerint az előző évad legjobb vígjátékai küzdenek meg egymással. A mai nyitónapon kétszer is látható lesz a Pintér Béla Társulat legújabb, Tündöklő középszer című kamara-előadása. A nagyszínpadi produkciók között látható lesz az Örkény Színház János királya, Az öldöklés istene a Vígszínház előadásában, a Lars von Trier filmje alapján készült, Főfőnök című darab a Radnóti Színháztól, a Katona József Színház Golden Dragonja. Nem maradnak el a kamara-előadások sem: többek között ott lesz a Nézőművészeti Kft. előadásában A fajok eredete, a HoppArt Társulat Korijolánusza és a Pince Színház Krumplirózsa-átirata. A színházi verseny öttagú zsűrije elnökének az idén Makk Károlyt kérték fel, a díjkiosztót szombaton a Dolcsaja Vita előadása után tartják meg a Móricz Zsigmond Színházban.
Bábelőadásokból is kijut a gyerekeknek bőven. A környező települések óvodáiban, iskoláiban szórakoztatja majd a kicsiket a Ládafia Bábszínház, a Ziránó Színház, a Kalamajka Bábszínház, a Figurina Animációs Kisszínpad.
A Vidor idején számos kísérőprogramból lehet válogatni: a Pregitzer Fruzsina vezette örömtársulat, a Déryné hadművelet tagjai újra vásári komédiáznak csütörtök este a Jósa András Múzeumban, miközben emberségre, szépségre, összetartozásra tanítanak. Újfent Nyíregyházára látogatnak a dumaszínházas fiúk is: a Kodály Zoltán Általános Iskolában mától jövő hét péntekig Hadházi László, Beliczai Balázs, Badár Sándor, Kovács András Péter, Dombóvári István megmosolyogtató nagyotmondásaikkal múlatják majd az időt. A képzőművészeti programok is ígéretesek. A Jósa-múzeumban Bálint Endre és Korniss Dezső munkáiból – az Antal–Lusztig-gyűjteményben szereplő képekből – retrospektív kiállítást rendeznek, Aleszja Popova balett-táncosnő fotográfiáiból pedig a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtár galériájában nyílik tárlat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.