„Izraelt támogatni keresztényi kötelesség”

Egyre jobban megtalálja a közös hangot Izrael miniszterelnöke az amerikai republikánusokkal – írja a The New York Times. A konzervatívok saját elnöküknél is hihetőbb forrásnak tartják Netanjahut, és úgy érzik, Obama „elhibázott” közel-keleti politikája zsidó szavazókat hozhat nekik. Keresztényként nem lehet kérdéses Izrael támogatása – fogalmazott Rick Perry egy texasi fórumon – tudósít a Mother Jones. A kormányzó és elnökjelölt-aspiráns szerint Obama letévedt a helyes útról, amikor az „arab utca” támogatójának szegődött a zsidó állammal szemben.

Kovács N. László
2011. 09. 21. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (Nytimes.com)

Egyre jobban megtalálja a közös hangot Izrael miniszterelnöke az amerikai republikánusokkal – írja a The New York Times. A konzervatívok saját elnöküknél is hihetőbb forrásnak tartják Netanjahut, és úgy érzik, Obama „elhibázott” közel-keleti politikája zsidó szavazókat hozhat nekik.

Az amerikai diplomácia és belpolitika különös összefonódásának és a republikánus–izraeli kapcsolatok erejét demonstráló lépésnek nevezi a Times, hogy a múlt hónapban, amikor a palesztinoknak juttatott 50 millió dolláros segélyt kellett megszavaznia a Kongresszusnak, a képviselőket maga Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke győzködte a támogatás helyességéről. A találkozón elmagyarázták, a pénzt palesztin rendőrök képzésére fogják fordítani, akik szorosan együttműködnek az izraeli hatóságokkal – tudta meg a lap Michael G. Grimm New York-i képviselőtől. A politikus azt is elmondta, így nyugodtabb lelkiismerettel szavazta meg a támogatást, mintha csak a kormány szájából hallotta volna az ígéreteket. „A szavahihetőség itt nem is kérdéses – magyarázta. – Végül is az ő országáról van szó, nyilván nem támogatna olyat, mely rossz hatással van rá.”

Obama és Netanjahu amerikai viszonyokhoz képest feszült kapcsolatában a republikánusok komoly lehetőséget látnak, és remélik, hogy ezt a súrlódást választási nyereségekre tudják váltani. Az Országos Republikánus Kongresszusi Bizottság listát készített azokról a jelenleg demokrata vezetésű körzetekről, amelyeket a hagyományosan inkább balra húzó zsidó választók szavazatainak elnyeresével meghódíthatnak a konzervatívok. John Boehner alsóházi elnök múlt hétvégén egy ohiói Izrael-barát szervezetnek beszélt: nem habozott rámutatni, míg ő meghívta az izraeli miniszterelnököt a Kongresszusba, Obama folyton torzsalkodik vele.

Ez a szoros kapcsolat akár a palesztinoknak juttatott pénzeket is veszélyeztetheti. 2007 óta az Egyesült Államok mintegy 600 millió dollárral támogatta az autonóm területet, pénzügyi segítség és humanitárius szállítmányok formájában. Ez azonban megváltozhat. „Az amerikai Kongresszus bőkezűen juttatott a palesztinoknak, mind az infrastruktúra-, mind kormányzati fejlesztéseiket támogattuk – magyarázta Kay Granger képviselő, a külföldi segélyeket kezelő bizottság elnöke. – A továbbiak azonban nagyban függnek attól, tartják-e magukat a vitás kérdések közvetlen tárgyalások útján történő megoldásához.”

Mother Jones (Motherjones.com)

Keresztényként nem lehet kérdéses Izrael támogatása – fogalmazott Rick Perry egy texasi fórumon – tudósít a Mother Jones. A kormányzó és elnökjelölt-aspiráns szerint Obama letévedt a helyes útról, amikor az „arab utca” támogatójának szegődött a zsidó állammal szemben.

„Keresztényként egyértelmű, hogy Izrael mellett állok. Könnyű döntés ez: amerikaiként is, keresztényként is ez a véleményem” – nyilatkozta a politikus. A Szentföld védelme Istentől való kötelesség – ezt pedig Barack Obama egyáltalán nem veszi figyelembe. A jelen kormány igyekszik „elszigetelni és aláásni Izraelt és a palesztinok kedvére tenni”, ráadásul az „arab utca mellé állt, nemzetbiztonsági érdekeinkkel mit sem törődve”. „Sem szövetségeseink, sem ellenfeleink nem tudják, hol is áll Amerika valójában – mennydörögte az elnökjelöltségi verseny jelenlegi éllovasa. – Zavaros külpolitikánk világszerte bizonytalanságot okoz.” Perry elmondta, csak a kényszeres mentegetőzők támogatják a palesztin államiság kikiáltását az ENSZ-ben, majd felszólította a kormányt, ha a szavazás sikerrel jár, zárassa be a Palesztin Hatóság irodáit Washingtonban.

Végszóként a média képviselőit kérte, tolmácsolják üzenetét a zsidó állam népének. „Lehet, hogy kormányunk nem, de az amerikaiak Izrael mellett állnak. Tudassák velük: a segítség nincs messze” – mondta. A kijelentést mennydörgő tapsvihar fogadta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.