Jöhet a szénreneszánsz

Megfelelő technológia mellett környezetbarát módon hasznosítható áramtermelésre a hazai szénvagyon. Ha a jelenlegi mennyiség dupláját használjuk fel, az ismert tartalékok még mindig háromszáz évre elegendők.

Magyar Nemzet
2011. 09. 27. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar szénvagyon nagyobb mértékű hasznosítása érdekében több technikai eszközt és kutatást javasolt a Nemzeti energiastratégiához beadott kapcsolódó módosító javaslatában Turi-Kovács Béla (Fidesz) képviselő, a fenntartható fejlődés bizottsága hétfői ülésén az indítványt egyhangúlag támogatta.

Az energiastratégia eredeti szövege úgy szólt, hogy a 8500 milliárd tonna kitermelhető szénből – különös tekintettel a lignitre – több is kibányászható lenne, mint amennyit az utóbbi években felszínre hoztak. Turi-Kovács Béla ennek a mondatnak a helyébe a következőt javasolta: támogatandó a szénvagyon eddiginél nagyobb arányú felhasználása, de ennek feltétele a környezetvédelmi követelmények teljesítése. A képviselő a bizottság előtt ezt a mondatot úgy értelmezte, hogy a hasznosításhoz több eszközt és tudományos kutatást tesz lehetővé. Miután Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a kormány nevében támogatta a kapcsolódó módosító javaslatot, a bizottság is egyhangúlag állt mellé, és az országgyűlési képviselők is megszavazták a módosítást.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a magyar szénvagyon stratégiai jelentőségéről Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár is beszélt korábban a bányásznapi ünnepségen, Tokajban. Mint mondta, a hazai iparilag is hasznosítható szénvagyon eléri a 3,3 milliárd tonnát, ez a mennyiség a jelenlegi felhasználás megduplázása mellett is legalább háromszáz évre elegendő tartalék lehet. Környezetvédelmi okokból ugyanakkor csak működőképes tisztaszén-technológia felhasználása mellett élhetünk ezzel a lehetőséggel, ezért Bencsik János szavai szerint a kormány kiemelt feladata, hogy legyenek magyar résztvevői az ilyen irányú kutatásokat végző nemzetközi programoknak.

A tisztaszén-technológia kifejlesztésére irányuló kutatások kétirányúak. Kísérleteznek az erőművek kéményein távozó szén-dioxid leválasztásával, illetve a szén előzetes elgázosításával is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.