Jól együtt tudunk működni a kínaiakkal

A gyorsan terebélyesedő magyar–kínai gazdasági kapcsolatokkal együtt fejlődnek az emberi kapcsolatok is – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden Budapesten, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által rendezett China Hi-Tech Fair konferencia megnyitóján.

MNO
2011. 09. 13. 11:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar–kínai gazdasági kapcsolatok fejlődését megalapozta a két ország miniszterelnökeinek idei júniusi budapesti megbeszélése, ahol 12 együttműködési megállapodás született – emlékeztetett Semjén Zsolt. Véleménye szerint jó esély van arra, hogy a csúcstechnológia különböző területein, így az orvos-biológiában, a zöldtechnológiában és az elektronikában is együttműködjenek magyar és kínai vállalkozások.

Kao Csien (Gao Jian), Kína budapesti nagykövete arról beszélt, hogy országa 2011-ben kezdte meg a 12. ötéves tervet, amelynek keretében a korábbihoz hasonló gyors gazdasági növekedést terveznek. A kétoldalú gazdasági kapcsolatok eredményeként a magyar–kínai kereskedelmi forgalom 2015-re elérheti a 20 milliárd dollárt a tavalyi 8,7 milliárd dollár után – tette hozzá.

A magyar kormány kiemelt szerepet szán a magyar–kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztésének, amely lehetőséget ad arra, hogy kínai tőkével Magyarországon termelő vállalatok alakuljanak, illetve a már meglévők bővítsék kapacitásaikat – mondta Demján Sándor. A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke bejelentette azt is, hogy a VOSZ-on belül megalakult a magyar–kínai fejlesztési tanács, amelyet magyar részről Csányi Sándor, a szervezet alelnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója vezet.

A megnyitó után Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke és Vang Csien (Wang Jian), a Sencsen városban működő Pekingi Genetikai Intézet vezérigazgatója együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy a kínai vállalat közép-európai központját Budapesten hozza létre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.