Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Hollandia

Két föld-levegő rakéta egyszerűen „köddé vált”

Az Egyesült Államok kiterjeszti a líbiai föld-levegő rakéták összegyűjtésére és megsemmisítésére vonatkozó programját, miután kiderült, hogy azok közül több köddé vált – írta honlapján az ABC News amerikai műsorszolgáltató.

MNO
2011. 09. 28. 19:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai külügyminisztériumnak jelenleg egyetlen tisztségviselője, illetve öt, robbanóanyagokkal foglalkozó alvállalkozója tartózkodik az észak-afrikai országban, akik az Átmeneti Nemzeti Tanáccsal (ÁNT) együttműködve próbálnak az eltűnt rakéták nyomára bukkanni – mondta el Jay Carney fehér házi szóvivő. A kormány ezt a személyzetet szeretné kibővíteni. Amerikai tisztségviselők és biztonsági szakértők attól tartanak, hogy a több ezer hőkereső rakéta közül néhány az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vagy más szélsőséges csoport kezében köthet ki, ami veszélyt jelentene a polgári repülőgépekre nézve.

Különösen jogosnak tűnik az aggodalom annak a fényében, hogy milyen játszi könnyedséggel jutottak hozzá ilyenekhez a Moammer el-Kadhafi volt líbiai vezető ellen küzdő lázadók. „Úgy gondolom, elég nagy a valószínűsége annak, hogy az al-Kaida képes lesz néhány rakétát kicsempészni Líbiából” – vélte Richard Clarke, a Fehér Ház egykori terrorelhárítási tanácsadója.

Líbiának a februárban kezdődött felkelés előtt mintegy 20 ezer hordozható föld-levegő rakétája volt, azonban Andrew Shapiro külügyminiszter-helyettes szerint Washingtonnak jelenleg fogalma sincs arról, pontosan mennyi támadóeszközt kellene visszaszerezni.

A harcos válláról is indíthatók

A szóban forgó, orosz gyártmányú rakéták egy-két méter hosszúak, és az indítóval együtt körülbelül 25 kilogrammot nyomnak. A rakéták a repülőgép hajtóműve által kibocsátott hő alapján követik a gépet, járműről vagy akár egy harcos válláról is indíthatók, és több mint 3 kilométeres pontossággal találnak célba.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet munkatársa, Peter Bouckaert hat hónappal ezelőtt, egy helyszíni körút után hívta fel a figyelmet a líbiai rakéták problémájára. „Ha akartam, akár én is ellophattam volna több százat közülük, az emberek pedig egyszerűen odamennek egy teherautóval, és azt visznek el, amit csak szeretnének” – mondta. Az utasszállítók pedig mindenhol könnyű célpontnak számítanak, annak ellenére, hogy szakértők már évek óta szorgalmazzák védelmüket a hőérzékelő rakétákkal szemben.

Az amerikai külügyminisztérium adatai szerint az 1970-es évek óta több mint 40 polgári repülőgépet talált el föld-levegő rakéta szerte a világon. 2003-ban iraki felkelők egy DHL-teherszállítót lőttek le Bagdadban, négy évvel később pedig Szomália fölött találtak el egy ugyanilyen gépet a szélsőségesek. A fejleményeket látva az amerikai kongresszusban egyre hangosabbak azok, akik a katonai gépekhez hasonló védelmet követelnek a polgári repülőknek. Köztük van Boxer szenátor, aki kedden levélben fogalmazta meg véleményét Leon Panetta védelmi és Janet Napolitano belbiztonsági miniszternek. Boxer szerint alig több, mint 500 repülőgépről lenne szó, amelyek védelme egyenként egymillió dollárba kerülne, és ezzel a következő 20 évben mintegy 2 milliárd utas biztonságát lehetne szavatolni. A szenátor szerint ez a megoldás jóval ésszerűbb lenne, mint a rakéták összegyűjtésére tett kísérlet.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) afganisztáni erőfeszítései is jól példázzák azt a sziszifuszi munkát, amit ez jelent. A CIA a Szovjetunió elleni harcban támogatta az afgán harcosokat föld-levegő rakétákkal, amelyek nagyban hozzájárultak a szovjet visszavonuláshoz, de utána több millió dollárba került az ügynökségnek a megmaradt fegyverek visszavásárlása. Bouckaert hangsúlyozta: a CIA darabonként 100 ezer dollárt költött a rakéták visszavételére, Líbiában pedig jelenleg mintegy 20 ezer ilyen támadóeszköz maradt gazdátlanul.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.