Ki állítja meg ezeket a nőket?

A házasság intézménye egyre inkább elavulóban van – hallottuk sokszor a nyugati kultúra kapcsán. Az évezredes tradícióiról ismert ázsiai országokban sem rózsás a helyzet, ám míg Európában a házasságkötések és válások arányát szokták összevetni, addig Ázsiában még tovább halogatják a boldogító igen kimondását, mint Nyugaton, és egyre több nő van, aki a családért vállalt robotolás helyett karriert, szabad és anyagilag független életet választ. Mindez súlyos következményekkel járhat a jövőben.

Pálffy Renáta
2011. 09. 25. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz évvel ezelőtt vita tört ki arról, hogy melyek a tipikus ázsiai értékek. A demokrácia intézményének hiányolása ebben a témában nagy hangsúlyt kapott, ám ennél sokkal érdekesebb az, hogy kevesebb figyelmet szenteltek annak a jelenségnek, hogy a hagyományos családi értékek erősebbek voltak itt, mint Amerikában és Európában. Pedig többek között ennek is volt köszönhető az ázsiai gazdaság fejlődése. Tény, hogy Ázsia nagy részében elterjedt a házasság intézménye és a törvényen kívüli kapcsolat szinte ismeretlen. Ezzel szemben a nyugati országokban a házasságok fele végződik válással és a gyerekek fele házasságon kívül születik.

Napjainkban azonban a házasság intézménye gyors átalakuláson megy keresztül Keleten, Délkeleten és Dél-Ázsiában is annak ellenére, hogy az egyes régióknak eltérőek a hagyományaik. Ám ezek a változások különböznek azoktól a folyamatoktól, melyek a 20. század második felében Nyugaton végbementek. A válások száma ugyan emelkedett, de még így is ritkának számít. Itt valami más történik: az emberek vonakodnak házasságot kötni. Halasztják azt azért, hogy kellően felkészülhessenek rá. A házasságot vállalók életkora ugyan az egész világon nő, de ez a folyamat különösen szembetűnő Ázsiában, ahol még későbbre tolódik a boldogító igen kimondása, mint Nyugaton. Az átlagéletkor a leggazdagabb helyeken – Japánban, Tajvanon, Dél-Koreában és Hongkongban – nőtt jelentősen az elmúlt évtizedekben: a nők esetében elérte a 29-30 évet, míg a férfiaknál a 31-33-at.

Sok ázsiai azonban ezen életkor felett sem házasodik. A japán nők mintegy fele harmincas évei elején még nincs férjnél, és mintegy felük valószínűleg soha nem is lesz feleség. A tajvani nők egyötöde nem házas a harmincas évei végén, és nagy részük valószínűleg sosem lesz az. Egyes helyeken a nem házasságban élők magas aránya különösen szembetűnő: Bangkokban a 40-44 éves nők 20 százaléka nem házas, Tokióban ez az arány 21 százalék, Szingapúrban pedig az ugyanennyi idős, egyetemet végzett nők körében az arány 27 százalék. Ez a trend azonban nem befolyásolja Ázsia két óriását, Kínát és Indiát. Bár – akárcsak a gazdasági folyamatok – ez a vihar is átsöpörhet a két országon, sőt a következmények még súlyosabbak lehetnek.

A szingliség öröme

A nők – hátat fordítva a házasság intézményének – a munkahelyüknek szentelik magukat. Ez részben azért történik, mert egy nő számára a házasság is kemény munka. A nők férjeik és gyerekeik elsődleges gondozói és az idősödő szülőknek is támaszai. Ezt akkor is elvárják tőlük, ha teljes munkaidőben foglalkoztatják őket egy munkahelyen. Ez ugyan a világ más részein is igaz, de az a teher, melyet az ázsiai nőknek cipelniük kell, különösen nehéz. Azok a japán nők, akik munkahelyükön heti 40 órát dolgoznak, a háztartási munkával még 30 órát töltenek egy héten. Férjeik ehhez képest három órát dolgoznak munkán kívül egy hét alatt. Ráadásul azok az ázsiai nők, akik feladják a munkájukat a gyermeknevelésért, nehezen térnek vissza a munka világába, amikor utódaik már felnőttek.

Így nem meglepő, hogy az ázsiai nőknek elég pesszimista hozzáállásuk van a házassághoz. Egy idei kutatás szerint sokkal kevesebb ázsiai nő volt elégedett a házasságával, mint ahány ázsiai férfi vagy amerikai nő és férfi. Ugyanakkor a foglalkoztatás amellett, hogy a nők számára nehezebbé teszi a házasságot, alternatívát is kínál. Több nő független anyagilag és szingli életet folytat, amely felmentést ad a hagyományos házasság robotja alól. Az oktatás is hozzájárult a házasság intézményének hanyatlásához, mert leginkább a legképzettebb nők vonakodtak eddig is a házasságkötéstől, és manapság egyre több magasan képzett nő van.

Nincs házasság, nincs gyerek

A házasság elutasítása nagyobb szabadságot adott a nőknek, de mindez szociális problémákkal is együtt jár. A Nyugattal szemben Ázsia kevesebbet fektetett a nyugdíjazásba és egyéb szociális védelembe abból az elgondolásból, hogy a család úgyis gondoskodik az idős és beteg hozzátartozókról. Ám ezt többé nem lehet biztosra venni, a házasságok csökkenése ugyanis maga után vonja a születésszám csökkenését is. Az 1960-as évek végén egy nő átlagosan 5,3 gyermeket hozott világra, ez az arány napjainkra 1,6-ra süllyedt a kontinensen. Azokban az országokban, ahol a legkevesebb a házasság, ez a termékenységi adat 1 körül mozog. Mindez hatalmas demográfiai problémákat vetít előre, a népesség ijesztő sebességgel öregszik. Emellett vannak más, kevésbé nyilvánvaló kérdések: a házasságban élő férfiakra kevésbé jellemző a bűnöző magatartás, így a kevesebb házasság a bűnözés erősödését is előrevetíti.

Feléleszthető-e a házasság intézménye Ázsiában? Talán abban az esetben, ha mindkét nemnél változások történnek, de nehéz elmozdulni a hagyományos elvárásoktól. Paradox módon a mindenkit megnyugtató válási törvények erősíthetik a házasságot. Azok a nők, akik most elutasítják a házasságot, akkor lesznek hajlandók lekötni magukat, ha tudják, hogy ez a kötelék könnyen felbontható. Nemcsak azért, mert kiléphetnek a házasságból, ha nem működik, hanem ez a férjeket is „ébren tartja”, hogy figyeljenek a kapcsolatukra. A családjogban rögzíteni kellene, hogy válás esetén nagyobb vagyont kellene kapnia a nőknek. A kormányoknak törvénybe kellene foglalniuk, hogy a munkáltatók kötelesek a szülőknek gyermekgondozási támogatást adni. Az ilyen hozzájárulás segíthet a családi életet könnyebbé tenni, és csökkentené az államra háruló terhet, hogy gondoskodnia kell az idősekről. Az ázsiai kormányok régóta azzal próbálták fölényüket érzékeltetni a Nyugattal szemben, hogy a családi élet az, amely nagy előnyük. Ez a meggyőződés többé nem garantált. Rá kell ébredniük, hogy hatalmas társadalmi változások történnek az országokban és ki kell találniuk, hogyan birkózzanak meg a következményekkel.

(The Economist)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.