Krétaiak is használhatták a „kőmacskákat”

A fekete-tengeri hajózással kapcsolatos történelmi ismereteket újraíró ókori kőhorgonyokat fedeztek fel a búvárok a Bulgária fekete-tengeri partvidékén fekvő Szozopol városa mellett folytatott régészeti expedíció során.

MNO
2011. 09. 15. 5:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolgár Nemzeti Történeti Múzeum igazgatója, Ivan Hrisztov által vezetett kutatás során két darab, egyenként kétszáz kilogrammot nyomó, gyönyörűen díszített kőhorgonyt hoztak a felszínre a búvárok. A Szent Cyriacus és Julitta szigettől nyugatra talált antik vasmacskák mindegyikén két darab lyuk található: az egyik a horgonykötél, a másik egy farúd számára. A horgonyokat egykor 150-200 tonnás hajókhoz használták, amelyek főleg gabonát és olykor szárított-sózott halat, bőröket, faanyagokat és fémeket szállítottak a mai Bulgária partvidékéről.

A „kőmacskák” alakjából ítélve krétai–mükénéi, föníciai vagy kár hajósok használták a Kr. előtti 15–12. században, ezzel megdöntve azt a korábbi hipotézist, amely szerint a görögök voltak az első fekete-tengeri hajósok a Kr. előtti 12. századtól – olvasható a Novinite angol nyelvű bolgár hírportálon. A szakemberek szerint a leletekből az is kiolvasható, hogy a trójai háború valószínűleg a trójaiak által kivetett közvetett adók – és nem a szépséges Heléna – miatt robbant ki. A kisázsiai nép ugyanis az Égei-tengert a Márvány-tengerrel összekötő tengerszoros, a mai Dardanellák feletti ellenőrzésből igyekezett hasznot húzni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.