Megnyílik a Bor tér

A kiváló termelők nagyszerű borai mellett a szőlőtermesztés és borkultúra szegedi hagyományait is megismerhetik azok, akik szerdától ellátogatnak a szegedi Dóm térre, ahol Bor tér néven új gasztronómiai fesztivál kezdődik.

MNO
2011. 09. 12. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeged napjához kapcsolódva májusban rendszeresen szerveznek borfesztivált a csongrádi megyeszékhelyen a Széchenyi téren: a tavaszi seregszemle a vidék legnagyobb ilyen rendezvénye. Egy felmérésen a látogatók és a borászok többsége is úgy nyilatkozott, hogy szívesen részt venne egy őszi fesztiválon is – közölte a rendezvényt bemutató hétfői sajtótájékoztatón Licsicsányi Ilona, a szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója.

Szerdától öt napon át 55 borász, vendéglátósok, sajtkészítő mesterek és pálinkaházak kínálják termékeiket a Dóm téren. Az igazgató tájékoztatása szerint a fesztivál díszvendége a 2010-ben az Év Pincészete elismerésben részesült Pannonhalmi Apátsági Pincészet lesz.

Mód László néprajzkutató elmondta, hogy a fesztivál fontos célja a kulturált borfogyasztás népszerűsítése mellett a szőlőtermesztés és borkészítés szegedi hagyományainak a bemutatása. A 19. és 20. század fordulóján a Tisza-parti város – Szabadka és Kecskemét mellett – a homoki szőlőtermesztés fontos központja volt. Borkimérések, borozók sokasága kínálta a homoki nedűket, amelyeket kadarkából, rizlingből, kövidinkából vagy nagyburgundiból szűrtek. Az sem véletlen, hogy a város jelentős szőlészeti és borászati kiállításoknak adott otthont. A korabeli beszámolók szerint az egyik ilyen, 1910-ben rendezett vásár volt az első, amikor a minősítést végző szakemberekből álló zsűri mellett a nagyközönség is megkóstolhatta a termelők borait – idézte fel a szakember.

A Dóm téren felállított tablókon a közönség megismerheti a szegedi borfesztiválok történetét, az egyik faházban berendezett alkalmi tárlaton pedig – Szanka József magánygyűjtő jóvoltából – a szegedi borászat tárgyi emlékeit a 18. század végétől a 20. század elejéig. A rendezvény látogatóit koncertek, a Fogadalmi templomban tartott misék idején pedig pódiumbeszélgetések várják, ezeken szó esik többek között a monostori szőlőművelés hagyományairól, a borok illatát meghatározó vegyületekről és a borleírás nehézségeiről is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.