„Megpróbálunk valamit még a világból megváltani” + Képek

Október 14-én rendezik meg Budapesten a világ leghíresebb szakácsversenyének, a Bocuse d'Ornak a magyarországi döntőjét. Az újjáalakult Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke Bíró Lajos lett, a rendezésben pedig újra részt vesz a Magyar Gasztronómiai Egyesület. Ezzel garantálható, hogy a legjobb hazai szakácsok egyike képviselhesse majd Magyarországot a világversenyen.

Bittner Levente
2011. 09. 20. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gasztronómiai élet tele van törésvonalakkal és feszültségekkel, ezeket pedig csak tovább mélyítette a Bocuse d'Or hazai selejtezőjének kérdése. Történt ugyanis, hogy 2007-ben a pályázó Magyar Gasztronómiai Szövetség (MGE) helyett furcsa körülmények között a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) nyerte el a rendezési jogot, és alapíthatta meg a Magyar Bocuse d'Or Akadémiát. Ezt követően az MGE és vele együtt a hazai gasztronómiai élet igen jelentős része nem volt hajlandó részt venni a versenyen, így fordulhatott elő, hogy azon mindössze tizenegy szakács indult, szemben az MGE által életre hívott (eredetileg a hazai selejtezőnek szánt) Hagyomány és Evolúció 41 résztvevőjével.



Így jutottunk el az idei szeptemberig, amikor is a szervezőktől érkező megkeresések hatására az egyesület végül úgy döntött, a verseny mögé áll. Ennek következtében a napokban újjáalakult a Magyar Bocuse d'Or Akadémia vezetése, az elnök pedig Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfje lett. Az alapító tagok: Molnár B. Tamás (MGE), Ambrus Péter (Alabárdos Étterem), Hamvas Zoltán (Onyx), Pollock László (Laci! Konyha!), Molnár Attila (Aranykaviár Étterem), Zsidai Roy (Café Pierrot), Vomberg Frigyes (oktató), Csapody Balázs (Kistücsök Étterem), Bíró Lajos, Benoit Barbault (Hungexpo) és Ganczer Gábor (Hungexpo).



A magyarországi döntőre október 14-én kerül sor a Hungexpón, a Hoventa nemzetközi szálloda-, vendéglátó-ipari és gasztrotechnikai szakkiállítás és vásár keretében. Ennek győztese utazhat a 2012. március 21-22-én megrendezendő Bocuse d'Or Europe-selejtezőre, hogy aztán esélye legyen kiharcolni a lyoni döntőben való részvételt. A győztes ezen kívül az MGE jóvoltából nyer egy hathetes gyakorlást egy európai vendégséf mellett. A második helyezett a salzburgi Ikarus étteremben, míg a harmadik és a negyedik az egyik budapesti Michelin-csillagos étteremben tölthet el egy hetet.

Senkit sem zártak ki

– Viharos események után lettem elnök – utalt az előzményekre a kedden a budapesti Bock Bisztróban rendezett beharangozó sajtótájékoztatón az újdonsült vezető. Bíró Lajos igyekezett is gyorsan néhány tévhitet eloszlatni. Mint mondta, különböző hírek szállingóznak arról, hogy ők kizártak versenyzőket. Leszögezte, hogy erről szó sincs, senkit sem zártak ki. Azt ugyan nem tudják, hogy kinek mit ígért a korábbi vezetés, de az sem jelentett volna problémát, ha a selejtezők mind a tizenegy versenyzője elindul a döntőben. Hozzátette: közülük hat ember biztosan ott lesz, a hetedik még két nap gondolkodási időt kért. Rajtuk kívül még elindul Széll Tamás, aki két Hagyomány és Evolúció versenyt is megnyert, első alkalommal ráadásul úgy, hogy a kiírásban még szerepelt a Bocuse d'Oron való indulás. „Akkor ezt nem kapta meg, most az a minimum, hogy indulhat” – szögezte le a Bock Bisztró séfje. Azokra a vádakra utalva, melyek szerint a friss Michelin-csillagos Onyx étterem sous-chefje lenne a biztos befutó, kijelentette: ezen a versenyen csak a produktum számít.



Bíró Lajos beszélt arról is, hogy a szervezés hirtelen szakadt a nyakukba, így például ő nem is tud ott lenni a döntőn. Az elnök hangsúlyozta, hogy nemcsak az akadémia, hanem a tagság és az elnökség is megújult, így új versenykiírás is készül. Hozzátette: nyilvános az akadémia 11 alapítójának a neve, akik mindannyian ugyanannyi joggal rendelkeznek a testületben. És hogy 61 évesen miért vállalta el a vezetést? „Megpróbálunk valamit még a világból megváltani” – mondta.

Látvány és show

Kétfős csapatok vehetnek részt a versenyben, nekik egy halas és egy húsos fogást kell elkészíteni – mondta a lebonyolítással kapcsolatban Bíró Lajos. A séfnek 23 évesnél idősebbnek kell lennie, a segítőnek pedig 22-nél fiatalabbnak. A magyar döntőn részt vevő versenyzőknek hat tányért kell tálalniuk, ennek elkészítésére négy és fél órájuk van. A helyszínre csak alaplevet és megpucolt zöldséget vihetnek magukkal, minden mást ott kapnak meg, az előre leadott alapanyaglistának megfelelően. A hal nyelvhal és garnélarák lesz, míg a hús szabad tartású csirke. Ezen kívül egy-egy doboz kaviárt is kapnak.



A hazai győztesnek ugyanakkor korántsem lesz könnyű dolga, hiszen vállalnia kell a hathetes felkészülést, mely alatt nem dolgozhat. Már ha indulhat Brüsszelben, hiszen mint Bíró Lajos elmondta, nem biztos, hogy mind az 50 pályázó ország képviselője ott lehet. Kudarcként élnék meg, ha nem vehetnének részt az európai selejtezőn – tette hozzá. Az akadémia elnöke ugyanakkor megjegyezte: van egyfajta stílusa, kialakult váza a Bocuse d'Ornak, aminek meg kell felelni, így olyat kell majd alkotni, ami az ő ízlésüknek megfelel. „A látvány és a show nagyon nagy részét teszi ki a lyoni döntőnek” – fogalmazott.

Izgalmak és szurkolás

Siklósi Csaba, a Hungexpo értékesítési igazgatója azt emelte ki, hogy ők a stabilitást szeretnék biztosítani a verseny számára, hiszen már kétszer is helyt adtak a magyar selejtezőnek. Mint mondta, a Hungexpo szeretne gasztronómiai vonalon is markánsan erősíteni, így örömmel veszik, hogy rangjához méltó színvonalra helyezik a viadalt. Reményeik szerint a versenyzők szakmai fejlődésében is meghatározó lesz a részvétel, amihez ők nyersanyag-vásárlási támogatással és szakkönyvcsomaggal is hozzájárulnak. A korábbi versenyekre utalva Siklósi Csaba elmondta, azokon mindig remek hangulat és nagy izgalom volt, igazi szurkolással a lelátón. Ez hasonló az olimpiához, itt a részvétel is nagyon fontos – tette hozzá.

Az alapanyagokat felajánló, a lyoni döntőt is támogató METRO áruházlánc képviseletében Haász Ákos, a vevőakadémia vezetője hangsúlyozta: az utóbbi 3-4 évben nem nagyon volt olyan jelentős szakácsverseny, amit ne támogattak volna. Mint mondta: csodálatos ez a rendezvény, a gasztronómia ünnepe.



Fotók: Nagy Béla/Magyar Nemzet

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.