Miért volt szükség erre az előre hozott választásra?

A tavalyi közel kétharmados győzelmét követően ismételten jó eséllyel pályázik a miniszterelnöki székre Lettország eddigi sikeres válságkezelője. Valdis Dombrovskis tavalyi sikerét követően nem számolt azzal, hogy idén ismételten az urnák elé járulhatnak a választók, ennek ellenére nem tágít az euró 2014-es bevezetésétől. Lettországban a súlyos válságot követően, úgy tűnik, helyreállt a gazdasági helyzet, ezért vélhetőleg nem rúghatnak labdába a Moszkva-párti erők.

Kovács András
2011. 09. 17. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előre hozott parlamenti választást tartanak szombaton Lettországban, miután július 23-án népszavazáson oszlatták föl a 2010. október 2-án megválasztott törvényhozást. A közel egy évvel ezelőtti voksolás a 2009-ben miniszterelnöki széket elfoglalt Valdis Dombrovskis sikerével zárult, annak ellenére, hogy a balti országban óriási visszaesést okozott a gazdasági világválság.

A válságkezelő miniszterelnök Egység pártja a voksok 31,22 százalékát szerezte meg, így 33 helyhez jutott a százfős törvényhozásban. A szociáldemokrata irányultságú Harmónia Központ 26,04, a Zöldek és Földművesek Szövetsége (ZZS) 19,68, a Nemzeti Szövetség 7,67, míg a Jó Lettországért koalíció 7,65 százalékot szerzett. Végül a kormányt 63 fő támogatta a parlamenti szavazáson.

Népszavazáson ért véget a parlamenti ciklus

Az országban a politikai hangulat az idei államfőválasztás előtt izzott fel azzal, hogy az addig esélyesnek tartott, hivatalban lévő Valdis Zatlers korrupcióval vádolta meg a parlamenti képviselőket, és népszavazást kezdeményezett május 28-án az országgyűlés feloszlatására. Vélhetőleg emiatt a kezdeményezés miatt a parlament június 2-án Andris Berzinst választotta meg új államfőnek, aki július 8-án tette le a hivatali esküjét. A július 23-i népszavazáson 44,73 százalék járult az urnákhoz, amelynek 94,3 százaléka voksolt igennel a parlament feloszlatására.

Az új választások előtt egyértelműen látszik, hogy a súlyos válságba süllyedt Lettországnak egy nagyon szigorú programmal sikerült a gazdaságot növekedési pályára állítania. Az ország képes volt visszatérni a nemzetközi piacokra, a kormányzás sokkal hatékonyabbá vált, és így megkezdték a 2009-ben az IMF-től fölvett 7,5 milliárd eurós hitel visszafizetését. Egyes vélemények szerint az emberek többsége azért támogatta a parlament feloszlatását, hogy a jövőben is folytatódjon az ország gazdasági kilábalása.

Nagyon sokat javult a helyzet

A Lett Nemzeti Bank legfrissebb jelentése szerint az ország visszanyerte a versenyképességét, míg a termelékenység és a bérek közötti különbség minimálisra csökkent. Hasonlóképpen az export is jelentős felfutást könyvelhetett el azzal, hogy 2010-ben 30 százalékkal bővült a korábbi évhez képest, így a lett eredmény a legjobbnak számított az Európai Unióban. Megkezdődött a külföldi befektetők visszaáramlása, és a nemzetközi hitelminősítők is egyre jobb megítélés alá vették az országot. A gazdaság már hetedik negyedéve növekszik, legutóbb 5,3 százalékot mértek, míg a munkanélküliség 20-ról 12 százalékra csökkent.

Nem sok babér teremhet a Harmóniának

A szombati választáson a pártok arra törekednek, hogy a javuló gazdasági helyzet mellé a politikai teljesítmény is „felnőjön”. A július 23-i népszavazást követően a Néppárt és vele együtt a Jó Lettországért párt teljesen megsemmisült, a kormánypárti Egység is beolvasztott magába több erőt, míg a korábbi elnök Zatlers létrehozta a Reform Pártot. Ezek a változások egyértelműbbé tehetik a politikai tájat, és a választók sokkal könnyebben dönthetnek az erők között.

A legfrissebb felmérések szerint a választást a Harmónia Központ nyerheti a voksok 20,3 százalékával. Az Egység 13,6, a Reform Párt 11,4, a ZZS 8,4, míg a Nemzeti Szövetség 6,4 százalékot szerezne. A legnagyobb kérdés, hogy mely pártok lesznek képesek a kormányzáshoz szükséges 51 képviselői hely megszerzésére. Jelenleg úgy tűnik, hogy az Egység és a Reform Párt fog koalíciót kötni a választások után, míg a többi párt egyértelműen elutasítja a Harmónia Központtal való együttműködést. A szociáldemokrata irányultságú erő mindegyik párttal hajlandó lenne koalíciót kötni, azonban sokan őket Moszkva érdekei képviselőinek tartják, ezért ódzkodnak ennyire tőlük.

A pártok programjai nagyrészt hasonlóak, leszámítva a harmóniásokat, akik ellenzik az ország 2014-es csatlakozását az euróövezethez. Az ország egyharmadát kitevő orosz ajkú népesség képviselőjeként fellépő erő a felmérések szerint a legutóbbi parlamenti választás előtt is az első helyen állt, ennek ellenére nem sikerült nyerniük. Vélhetőleg a lettek többsége most is az esetleges orosz orientáció ellen fog voksolni, a kérdés csak az, hogy Dombrovskis marad-e a miniszterelnök.

(Baltic Review, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.