Mihez készítik elő a talajt?

Kamatemelési előkészületekre utalhat az MNB retorikája – vélekedtek a 6,00 százalékos alapkamatot változatlanul hagyó keddi monetáris tanácsi ülés után londoni felzárkózópiaci elemzők.

MNO
2011. 09. 20. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 4cast nevű pénzügyi-gazdasági elemző csoport szakértői a kamatdöntés és az azt követő sajtótájékoztató utáni kommentárjukban kiemelték, hogy véleményük szerint az MNB ezúttal a korábbiaknál „egyértelműen” nagyobb aggodalmat mutatott a külső tényezők mellett a hazai piaci szereplők „kockázatérzetének” erősödésével kapcsolatban is.

A 4cast elemzőinek olvasata szerint emellett a hosszas kamattartás lehetőségére tett eddigi utalásokat most a „kivárási” alapállás váltotta fel. A ház szerint, úgy tűnik, hogy a monetáris tanács kamatemeléshez készíti elő a talajt.

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzőinek kommentárja szerint a forint legutóbbi gyengülése erősítette a kamatemelés esélyét, de ez elkerülhető „egyértelmű kommunikációval”, valamint a devizaalapú hitelek végtörlesztésével járó nagyobb devizakereslet „sikeres kezelésével”.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzőinek keddi számításai szerint az MNB kezdeményezése – annak alapján, hogy a jegybank 20 százalékos részvételt valószínűsít a végtörlesztési programban – hozzávetőleg 4 milliárd euróval, a magyar GDP-érték mintegy 4 százalékával csökkentheti a devizatartalékot.

A cég szerint azonban magasabb részvételi arány feltételezése esetén ezek a számok „hirtelen sokkal nagyobbnak kezdenek tűnni”. A magyar jegybank devizatartaléka 37,5 milliárd euró, ami épphogy fedezi a következő 12 hónap finanszírozási igényét, vagyis az MNB tartalékpozíciója „semmiképpen sem eltúlzott”. „Nem egyértelmű számunkra, hogy az MNB-nek megvan a muníciója a forint megvédéséhez bármilyen esetre” – fogalmaztak a Morgan Stanley londoni elemzői.

A ház felzárkózó piaci szakértői szerint a legvalószínűbb az, hogy a magyar jegybank a forintgyengülés korlátozásának készségét jelezte a piacnak, és nem amellett kötelezte el magát, hogy bármi áron interveniál; ezt „úgysem tudná megtenni”.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint kizárólag az inflációt tekintve az MNB-nek nincs feltétlenül oka a kamatcsökkentésre, ám a kamatemelés is „eltúlzott” lépés lenne. A cég szakértői szerint az eurónak rövid időn belül jóval 300 forint fölé kellene drágulnia ahhoz, hogy pénzügyi stabilitási meggondolásokból indokolttá váljék az MNB részéről egy vészkamatemelés. Mindezek alapján a Morgan Stanley elemzői fenntartották azt az előrejelzésüket, hogy az MNB-alapkamat hosszú ideig változatlan marad.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.