Módosult a devizahiteleseket segítő törvény

Határozathozatalokkal folytatódott az Országgyűlés első őszi ülése hétfőn, a képviselők döntést hoztak a devizahitelesek megsegítéséről szóló törvényjavaslat módosításáról is.

MNO
2011. 09. 12. 19:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselők 355 igennel, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el a Magyarország és Mongólia közötti, szociális biztonságról szóló egyezmény kihirdetéséről szóló javaslatot. Halász János államtitkár expozéjában azt mondta, az előterjesztés lényege az örökségi rokkantsági, valamint halál esetén járó nyugellátással kapcsolatos szerzett jogok biztosítása, illetve a másik országban foglalkoztatottak jogállásának rendezése. Elfogadták a Magyarország és Ausztrália közötti szociális egyezmény kihirdetését is. Az államtitkár elmondása szerint elsődleges cél az egyenlő bánásmód és a biztosítási jogviszony megteremtése és a másik országban szerzett munkavállalói jogviszony beszámítása. A képviselők ezt 353 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el.

Regionális elosztó szerep felé

Ellenszavazat nélkül szavazták meg a képviselők az Amerikai Egyesült Államok, az EU-tagállamok, valamint Izland és Norvégia közötti légi közlekedési megállapodás kihirdetését is. Ennek lényege Fónagy János államtitkár szerint az, hogy a most az Egyesült Államokra és az EU-tagállamokra vonatkozó rendelkezések Izlandra és Norvégiára is érvényesek lesznek. Ezzel biztosítható a légi közlekedésben a biztonság és a védelem legmagasabb foka, illetve jelentős előnyökkel jár az uniós légi fuvarozó cégek számára, mert új piacokat érhetnek el.

Megszavazták a magyar–szlovák földgázvezeték építésével, üzemeltetésével, fenntartásával, rekonstrukciójával és üzemzavar-elhárításával kapcsolatos együttműködésről szóló megállapodás kihirdetését is. Ennek értelmében a földgáz beszerzése több irányból lesz biztosítható, és Fónagy János államtitkár szerint az ország regionális elosztó szerepének elérését is segíti. A képviselők 358 igen szavazattal, nem és tartózkodás nélkül fogadták el a javaslatot.

Döntöttek a szomáliai biztonsági erők kiképzéséhez magyar erők biztosításáról is, ennek értelmében négy katonát küld Magyarország az afrikai országba, akik az ottani biztonsági erők kiképzésében segítenek. Gyöngyösi Márton (Jobbik) az általános vitában azt mondta, ez a feladat nemzetközi érdekeket szolgál, ezért nem támogatják. A képviselők végül 293 igen, 48 nem és 6 tartózkodás mellett szavazták meg az előterjesztést.

Többen igényelhetik az árfolyamrögzítést

A képviselők szavazása nyomán módosult a devizahiteleseket segítő törvény. Cséfalvay Zoltán államtitkár elmondta, a módosítással azokat is bevonták az árfolyamrögzítést igényelhetők körébe, akiknek kölcsöne 2015. január elseje előtt jár le, illetve devizahitelnek minősítik azt is, amikor nem lakóingatlan, hanem állami kezességvállalás a hitel fedezete. Az általános vitában Simon Gábor (MSZP) elmondta: pártja nagyobb fokú párbeszédet várna el nemcsak a pártok, hanem elsősorban az érintettek, a civil szervezetek felé.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint a kormányzat nem látja be és át a probléma súlyát, és csak szűk csoportokat választanak ki, akiknek segítenek, a többieket pedig hagyják eltűnni. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy a kormány most olyan javaslatokkal „áll elő”, amelyeket korábban az ellenzéki pártok is felvetettek már. Ertsey Katalin (LMP) szintén azt hangsúlyozta, hogy a kormány tervezett intézkedései szerepeltek már ellenzéki pártok programjaiban is. Volner János (Jobbik) azt hangsúlyozta, hogy a kormány „ahhoz asszisztál, hogy a bankok zsebre tegyék az árfolyamnyereséget”, vagyis a kabinet nem mer szembeszállni a bankokkal, és nem mer a magyar emberek oldalára állni. Vágó Gábor (LMP) arra kérte a kormányt, hogy minél hamarabb hozzák meg a lényegi döntéseket, mert addig az emberek nem fognak megnyugodni.

Cséfalvay Zoltán a vitában elhangzottakra úgy reagált: nem lehet „egyetlen huszárvágással” megoldani a devizahitelesek problémáit, hiszen sokféle helyzet van, és a probléma is sokoldalú, ezért a megoldásnak a jelenleg tárgyalt törvénymódosítás csak egy része. A vita lezárását követően a képviselők egyhangúlag, 324 igen szavazattal fogadták el a törvénymódosítást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.