Munkácsy Keszthelyre érkezik

A Magyar Nemzeti Galéria Munkácsy-anyaga első ízben tartózkodik „házon kívül”, és találkozik a Munkácsról származó műgyűjtő, Pákh Imre Munkácsy-festményeivel. A különleges randevú helyszíne a keszthelyi Festetics-kastély Hintómúzeuma. A tárlat október 1-jéig tart nyitva, megtekintését már csak azért is vétek lenne kihagyni, mert ezután a Pákh-gyűjteményt viszszaszállítják az Egyesült Államokba.

MN
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Munkácsy Alapítvány, a Magyar Nemzeti Galéria és a Helikon Kastélymúzeum együttműködésében rendezett kiállításon az életmű olyan darabjai kerülhettek egymás mellé, amelyek még soha – nem véletlenül viseli a kiállítás a Munkácsy Keszthelyen – ahogy még sosem láttuk címet. A galéria gyűjteményéből érkezett alkotások jobbára az életmű első felét dokumentálják az 1870-ben festett Siralomháztól a népi életképeken és a sokalakos kompozíciókon át a világsikert hozó, a párizsi világkiállításon aranyéremmel jutalmazott Milton című festményig. Pákh Imre felbecsülhetetlen értékű Munkácsy-kollekcióját az ország több városában is megcsodálhatta már a közönség. Keszthelyen most 32 alkotás, a gyűjtemény fő művei kaptak helyet: az Ásító inas álló formátumban készült, életképi változata, a Zálogházhoz festett Bohém és az Öregasszony mappával, a Nő zöld ruhában, a Mosónők korai változatai vagy a Pálmaházban című alkotás.
A kiállítás megtekintése után nem érdemes sietve távozni, mert a Helikon Kastélymúzeum rengeteg különleges látnivalót tartogat kicsiknek-nagyoknak. A hintómúzeum legszebb, legérdekesebb darabjait most is megcsodálhatjuk, és megtudhatjuk, milyen lehetett a XIX. században postakocsin utazni.
A kastély 18 termében a XVIII–XIX. századi főúri életformát bemutató állandó kiállítás hív időutazásra. A márványkandallók, a barokk bútorok, a meisseni vázák és a díszlépcsőház a hajdani arisztokrácia fényűző életmódjáról mesélnek. Igazi szenzáció Magyarország legnagyobb és egyetlen épen maradt magánkönyvtára a több mint kilencvenezer, főként XVIII–XIX. századi kötetével és berendezésével.
A Festeticsek kiváló vadászok hírében álltak. A trófeagyűjteménynek sajnos a második világháborúban nyoma veszett, azóta viszont több magánszemély is a múzeumnak adományozta kollekcióját. Így jött létre az óriási, világrekordokban bővelkedő anyag, amely már az új múzeumépületben várja az érdeklődőket. A vadászati múzeum július végén Széchenyi Zsigmond- és Kittenberger Kálmán-emlékszobával gazdagodott. A tetőtér viszont már a kisvasutak birodalma. Európa egyik legnagyobb, több mint 500 négyzetméteres terepasztalán Semmering és a történelmi Zala megye, Nürnberg és Szász-Svájc, valamint a Nagykanizsa–Déli pályaudvar vonal miniatűr állomásai között összesen 160, az előző két évszázad mozdonyaiból, személy- és tehervagonjaiból összeállított, korhű szerelvény közlekedhet egy időben.

Infó: www.helikonkastely.hu

Három nap a tánc jegyében. Szeptember 15–17. között ismét Keszthely lesz a tánc (balatoni) fővárosa. A Keszthelyi Táncpanoráma kilencedik alkalommal várja a közönséget a Balaton Kongresszusi Központ és Színházban. A programban gyerekelőadás, balett és néptánc is szerepel a Honvéd Táncszínház, Budai László és vendégei, valamint a Szegedi Kortárs Balett tolmácsolásában.

Infó: www.keszthely.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.