Nagy eredmény, hogy nem szállt el a hiány

A 2010-es költségvetést elsősorban az év második felében meghozott intézkedéseknek köszönhetően sikerült kézben tartani, a büdzsé hiányszáma hozzávetőlegesen a tervezettnek megfelelően alakult – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a tavalyi zárszámadásról szóló parlamenti vitában kedden.

MNO
2011. 09. 20. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ÁSZ elnöke rámutatott: a 2010. évi költségvetést alapjaiban meghatározta, hogy végrehajtása két kormányzati ciklushoz kapcsolódott, a tervezett hiány tartása és az új kormány gazdaságpolitikai céljainak megvalósítása érdekében az Országgyűlés többször módosította a költségvetési törvényt és az egyensúly megteremtését szolgáló jogszabályokat.

Nagy eredménynek tekinthető, hogy az év közbeni nehézségek ellenére sem szállt el a költségvetési hiány – emelte ki az Domokos László.Kritikaként fogalmazta meg, hogy a hosszú távú kötelezettségvállalások összefoglaló bemutatása most is hiányzott, ezt az ÁSZ által több éve hiányolja.

Elmondta: az államháztartás tavalyi pénzforgalmi hiánya 1121,5 milliárd forint lett, azaz a GDP 4,2 százalékát tette ki, ez alig valamivel több mint 60 milliárd forinttal haladta meg az eredeti előirányzatot, szemben a korábbi évek több száz milliárd forintos eltérésével.

Kiemelte: a magyar hiányadatok helyes értelmezéséhez fontos hangsúlyozni, hogy az Európai Unió egyes tagállamaiban ennél jóval magasabb államháztartási deficitekkel küzdenek, az EU egészében a közösségi szintű GDP-arányos hiány a 2007. évi 0,9 százalékról 2009-ben már 6,8 százalékra nőtt, és 2010-ben is csak 6,4 százalékra mérséklődött, a magyarországi államháztartási hiány 2010-ben 4,2 százalékra csökkent.

Ezzel együtt az ÁSZ elnöke emlékeztetett arra, Magyarországgal szemben 2004 óta, vagyis az ország uniós csatlakozása óta túlzottdeficit-eljárás folyik, ezért és a globális válság miatt egyértelmű, „hogy a hiány és az államadósság növelése nem járható út.”

Rámutatott: a tetemes költségvetési hiány árát a magas kamatfelárakban, a versenytársainkkal szembeni pozícióvesztésben fizetjük meg. Kiemelte: Magyarországnak ma megközelítőleg 7,5 százalékos hozamot kell fizetnie ahhoz, hogy eladjon egy tízéves állampapírt, míg Csehországnak ez kevesebb mint 3 százalékba, Szlovákiának alig több mint 4 százalékba, Lengyelországnak kevesebb mint 6 százalékba kerül.

„Látni kell, hogy ameddig az adósságot nem tudjuk jelentősen csökkenteni, addig nem képzelhető el versenyképességünk növelése és az állampénzügyek rendbetétele” – emelte ki az ÁSZ elnöke, hozzátéve, 2010-ben a költségvetés bruttó kamatkiadása 1153 milliárd forint volt, ez azt jelenti, tavaly a személyi jövedelemadó-bevételek kétharmada a korábbi adósságok kamataira ment el.

Domokos László elmondta: tavaly a költségvetés egésze ugyan kézben tartott volt, de a deficit évközi alakulása korántsem volt kiegyensúlyozott, a pénzforgalmi hiány 2010 márciusában már elérte a költségvetési törvényben rögzített hiány csaknem háromnegyedét, így a deficit kedvezőtlen alakulása év közben azonnali beavatkozást tett szükségessé. Emiatt az új kormány megtakarításokról döntött, bevezette a bankadót és a válságadókat, átirányította a magán-nyugdíjpénztári járulékokat, zárolt a közszférában egyes beszerzéseket – ismertette.

Elmondta: a makrogazdasági kockázatokra, az adóbevételek realizálhatóságának bizonytalanságára az ÁSZ már a 2010-es költségvetési törvényjavaslat véleményezése során, már 2009 őszén felhívta a figyelmet. A helyzet súlyosságát mutatta, hogy az évközbeni intézkedések ellenére az adóbevételek 235,8 milliárd forinttal maradtak el a törvényi előirányzattól – mutatott rá.

Az ÁSZ elnöke az uniós forrásokkal kapcsolatban megjegyezte: a költségvetésben megjelenő EU-forrás több mint 171 milliárd forinttal, a hazai társfinanszírozás valamivel több mint 38 milliárd forinttal haladta meg a tervezettet. Elmondta: az Új Széchenyi Terv előkészítésével kapcsolatban az új pályázatok, a források átstrukturálása miatt az Új Magyarország Fejlesztési Terv 37 projektjét törölték. Problémát jelentett az ÁSZ számára, hogy a nyilvántartások hiányosságai miatt nem tudták nyomon követni a döntésekkel összefüggő intézkedéseket, a kötelezettségvállalások rendezését – húzta alá.

Domokos László felhívta a figyelmet: azt tapasztalták az ellenőrzéseik során, hogy a költségcsökkentés érdekében egyes intézményeknél a belső ellenőrzés leépítésével spóroltak, ezt a folyamatot az ÁSZ károsnak ítélte.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.