Nem vágott a jegybank, maradt a hatszázalékos kamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 6 százalékos szintjén kedden.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810789" target="_blank"><strong>• Minden elképzelhető, kérdés, mit lép a monetáris tanács</strong></a>

MNO
2011. 09. 20. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzők többsége a kamat tartására számított, egyes szakértők azonban a forint gyengülése miatt az emelést sem tartották kizártnak. Szeptember a hetedik hónap, amikor nem változik az alapkamat 6 százalékos mértéke. Az ülést követően kiadott indoklás szerint a pénzügyi piacokat jellemző bizonytalanság kiváró monetáris politikát indokol. A monetáris tanács megítélése szerint a következő két évben is csak visszafogott ütemben folytatódhat a gazdaság növekedése, és a kibocsátás mindvégig elmarad potenciális szintjétől. A gyenge keresleti környezetben az inflációs kockázatok középtávon számottevően mérséklődtek. A költségsokkok kifutásával és az indirektadó-emelések hatásának lecsengésével az infláció 2013 elején érheti el a 3 százalékot. A júniusban kiadott előző inflációs jelentés még arról szólt, hogy a gazdaságot érő költségsokkok ellenére az infláció 2012 végére monetáris szigorítás nélkül is 3 százalékra süllyedhet.

A romló konjunkturális kilátások keresleti oldalról a dezinfláció irányába mutatnak. Az év első felében jellemző magas nyers- és üzemanyagárak begyűrűztek a maginflációba, ami elsősorban a feldolgozott élelmiszerek áremelkedésében jelentkezett. A fogyasztói árindexet az áfát és a jövedéki adót érintő intézkedések átmenetileg számottevően növelik, ugyanakkor a kereslet oldali inflációs nyomás továbbra is rendkívül alacsony. A költségsokkok kifutásával és az indirektadó-emelések hatásának lecsengésével már az alacsony keresletoldali inflációs hatások lesznek meghatározóak az éves árindex alakulásában – fogalmaz az MNB.

A monetáris tanács megítélése szerint az elmúlt negyedévben jelentősen romlottak a magyar gazdaság növekedési kilátásai. A háztartások elhúzódó mérlegkiigazítása, valamint a tovább szigorodó hitelkörnyezet nyomán tartósan alacsonyabb belföldi keresletre lehet számítani. A háztartások huzamosabb ideje stagnáló fogyasztását várhatóan az idei jövedelemadó-kiengedés és a magánnyugdíj-pénztári reálhozamok kifizetése sem tudja érdemben élénkíteni. A fogyasztás növekedésének beindulását a jövedelemkilátásokkal kapcsolatos nagyfokú bizonytalanság, valamint az eladósodás magas szintje gátolja.

A gazdasági környezet kiszámíthatatlansága, a hitelfeltételek szigorodása és a kedvezőtlenebb konjunkturális kilátások miatt a beruházási aktivitás rendkívül visszafogottan alakulhat. Az alacsony beruházási aktivitást a feldolgozóiparban végrehajtott nagy egyedi beruházások csak részben ellensúlyozzák. A szolgáltató szektorban a jelentős kihasználatlan kapacitások miatt nem várható a beruházások fellendülése. A lakossági beruházás az idei év végén elérheti mélypontját, ám azt követően is csupán stagnálásra lehet számítani.

A globális növekedés lassulása és az európai bankrendszer elhúzódó problémái kedvezőtlenebb külső környezetet vetítenek előre felvevőpiacainkon, ami a hazai export növekedését is visszafogja. A főleg az autóiparhoz kötődő nagyberuházások fokozatos aktiválása azonban ezt részben ellensúlyozza, így piaci részesedésünk 2012-ben emelkedhet. A külső kereslet lassulása ellenére a következő két évben továbbra is az export jelenti majd a hazai növekedés támaszát – áll a dokumentumban.

Az elmúlt hónapban Magyarország kockázati felára emelkedett, a forint árfolyama gyengült. Magyarország kockázati megítélésének romlását elsősorban a romló globális növekedési kilátások és az eurózóna elhúzódó adósságválsága miatt csökkenő nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság okozta. A kockázati megítélés szempontjából számottevő bizonytalansági tényezőt jelent a lakossági devizahitelek piaci ár alatti törlesztésének lehetősége. Fennáll a kockázata, hogy a program jelentős mértékben visszaveti a hazai bankrendszer hitelnyújtó képességét, és a vállalati szektor finanszírozási lehetőségeinek beszűkülése tovább ronthatja a magyar gazdaság növekedési kilátásait. A pénzügyi piacok elmúlt időszakban tapasztalt volatilitása a testület megítélése szerint huzamosabb ideig fennmaradhat.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2011. október 5-én 14 órakor jelenik meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.