Nemzeti identitásról vagy faji alapú kizárásról van szó?

Elűznék maguktól a cherokee indiánok egykori rabszolgáik leszármazottait, amit jóvá is hagyott az Egyesült Államok legfelső bírósága, ám kormányzata alkotmányellenesnek talált.

MNO
2011. 09. 15. 2:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meglehetősen népes, 300 ezer fős indián törzs még 2007-ben szavazta meg, hogy módosítja saját alkotmányát, és ennek révén kiebrudalja soraiból a volt rabszolgák ivadékait, továbbá mindazokat, akik nem indiánok. Csaknem háromezer emberről van szó, akik a minap meg is kapták „elbocsátó csúf üzenetüket”, amely szerint a törzs megvonja tőlük tagsági státusukat, ennek révén egészségügyi ellátásukat, kedvezményes lakhatásukat, élelmiszer-juttatásukat és egyebeket.

A négy év késlekedésnek az volt az oka, hogy a törzs vezetése megvárta az Egyesült Államok legfelső bíróságának döntését az ügyben, amely végül a múlt hónapban született meg, és jóváhagyta a cherokee alkotmány 2007-es módosítását, ezzel pedig a kiűzést.

Törzsi – közösségi – tulajdonban sohasem voltak fekete rabszolgák a cherokee-knál, ám néhány tag birtokolt belőlük. Az észak-amerikai polgárháborúban a törzs a déliekhez csatlakozott, a szövetségi kormánnyal 1866-ban kötött szerződés tett pontot a „hadiösvény” végére.

A megállapodás nemcsak a törzsben élő felszabadított rabszolgáknak adott a született cherokee indiánokéval teljesen egyenlő jogokat, hanem azok leszármazottainak is. Ezt módosította a törzs 2007-ben szavazással – 76 százalékos többséget kapott a változtatás –, és ezt hagyta jóvá a minap a legfelső bíróság, az elűző leveleket viszont nem hagyta szó nélkül a kormányzat.

Az indiánügyek hivatala kedden felszólította a cherokee törzset, hogy állítsa vissza a volt rabszolgák leszármazottainak jogait, mert ha nem teszi, érvénytelennek minősül a szeptember 24-re tervezett törzsfőnökválasztás. A cherokee vezetés úgy véli, hogy a törzsnek alapvető joga van meghatározni saját nemzeti identitását és dönteni arról, hogy kik a törzs tagjai. Szerintük a 2007-es szavazás erről szólt, nem pedig faji alapú kizárásról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.