Nyugaton a helyzet változott: szabadulnak a gyámság alól + Hangok

Ahol tehetik, már nyugaton is próbálnak szabadulni az IMF gyámságától – így reagált Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője a Lánchíd Rádióban arra, hogy a kormányfő bejelentette: Magyarország még október–novemberben visszafizeti a Nemzetközi Valutaalaptól, valamint az Európai Uniótól a Gyurcsány–Bajnai-kormány által felvett, 25 milliárd dollárnyi hitelt.

MNO
2011. 09. 13. 9:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barcza György hozzátette: annak kamata ugyan 4 százalék körüli – míg hazánk nemrég 6-7 százalékért bocsátott ki kötvényeket dollárban –, de ez a gazdasági függetlenedés ára. Így ugyanis nem lesz pénzügyi felügyelet alatt az ország. Barcza György szerint az idő előtti hitel-visszafizetést a befektetők is jól fogadják majd. A K&H Bank elemzője az egyetlen kockázatot abban látja, hogy az IMF–EU-hitel visszafizetése miatt csökkennek az ország tartalékai, de szerinte még így is megéri.

Megtisztulhat a gazdaság

A gazdaság megtisztulásához vezethet, ha a jövőben nem alapíthat új céget az, akinek előző vállalkozása adótartozással szűnt meg – mondta Csorbai Hajnalka, a cégelemzéssel foglalkozó Opten Kft. stratégiai igazgatója a Lánchíd Rádióban. Szerinte azonban fontos pontosan szabályozni, hogy a cégalapítási tilalom kire vonatkozik, a tulajdonosra, az ügyvezetőre, esetleg a volt tulajdonosra vagy ügyvezetőre, ugyanis sokszor hajléktalanok nevére íratják a vállalkozást.

Időszerű döntés az árfolyamgát

Meglepően nagy volumenű, hathatós és egyértelmű intézkedésnek tartja a Banki Hitelkárosultak Egyesületének főtitkára, hogy a kormány lehetőséget adna a devizahitelek rögzített árfolyamon való, egyösszegű visszafizetésére. Lénárd Mariann a rádiónak úgy vélekedett: végre nem az embereknek kell elszenvedniük a válság minden pluszterhét. A döntés után nem csak azok kerülnek kedvező helyzetbe, akik megtakarításukból fizetni tudnak: így már megéri eladni az ingatlanokat akár valamennyivel az értékük alatt is. A főtitkár a referencia-kamatláb bevezetését is nagyon jó, régóta időszerű döntésnek tartja. Ez ugyanis átlátható helyzetet teremt. A referencia-kamatláb azt jelenti, hogy nem az egyes bankok, hanem külső, nem piaci szereplő határozza meg a maximális kamatot.

Ausztria meglepődött

Ausztria nincs hozzászokva ahhoz, hogy a magyar kormány olyan döntést mer hozni, amely sérti gazdasági érdekeit – mondta Boros Imre közgazdász. A volt PHARE-ügyi miniszter szintén a Lánchíd Rádiónak nyilatkozva úgy látja: ez magyarázza a mostani, indulatos reakciókat – jóllehet, a bankrendszert az egyösszegű hitel-visszafizetés nem rendíti meg. A közgazdász úgy véli, hogy a jegybank felelőssége a devizaalapú hitelezés elterjesztésében megkérdőjelezhetetlen, ugyanis az MNB politikája kizárta az ésszerű hitelfelvétel lehetőségét. Olyan spekulatív rendszer alakult ki, amely ahhoz vezetett, hogy a bankok nem hiteleznek, hanem a Magyar Nemzeti Bankban tartják a pénzt. A vezetés azonban az általa okozott baj mögé tud bújni – állítja Boros Imre.

(Lánchíd Rádió)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.