Ők is jártak Isonzónál

Ballai Attila
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a Gulyás testvérek Én is jártam Isonzónál című dokumentumfilmje készült, talán még senkinek nem kellett elmagyarázni, mit jelent e cím. Az első világháború olasz frontjáról hazatért, ráncos, cserzett bőrű, de tiszta tekintetű öregurak és bácsikák meséltek – nem ritkán könnyezve – emlékeikről, az 1915–17 közötti állóháborúról, a mintegy háromszázezernyi magyar és ennél is több ellenséges áldozatról, a tizenkét véres csatáról, amelyeknek a caporettói áttörés vetett véget jó száz kilométerrel nyugatabbra dobva az arcvonalat. Az 1980-as évek hazai középiskolai történelemkönyveiből ez a párját ritkító haditett éppúgy hiányzott, mint mondjuk a tizedik századból honfoglaló és kalandozó őseink majdnem ötven győztes ütközete, hisz csupán a két veszteset, az augsburgit és a merseburgit tanították.
Az agymosás eredménnyel járt. Manapság bizonyára jóval kevesebben tudják, mi is egyáltalán az az Isonzó. Pedig könnyen elképzelhető, hogy közülük többen többször megfordultak már a környéken, raftingoltak Szlovéniában a Soca folyón. Azaz az Isonzón. A távolban talán felderengett egy romos erőd, egy sziklába vájt vaslétra, esetleg még egy ódon katonai temető is – itt harcoltak, éltek, haltak a főleg Kárpátaljáról, a Felvidékről, Erdélyből és a Partiumból besorozott magyar honvédek.
Hogy miért kívánkozik mindez a Sport7fő hasábjaira? Mert 2011 kora őszén egy csapatnyi „Honvéd”, mármint a klub vízilabdázói úgy döntöttek, felkeresik, érdeklődésükkel, kegyeletükkel és koszorúikkal megtisztelik az első világháborús emlékhelyeket. Profi sportolók, akik általában a „reptér, szálloda, kaja, edzés, alvás, meccs, irány haza” menetrend szerint élnek, legalábbis az általános, valamelyest persze elnagyolt kép szerint. A honvédosok ezen most jelentősen változtattak. Saját elhatározásukból keltek útra, saját zsebből finanszírozták a túrát, de megérte a befektetés, mert gazdagabbak lettek tőle. Az ötlet Vad Lajos vezetőedzőtől származott, aki szeptember 2-án, pénteken még – nomen est omen – vadvízi evezést vezényelt játékosainak, majd szombaton elmerültek a múlt kútjában.
– Korábban már jártam arrafelé, akkor ismertem meg a majdnem százéves katonatemetőt, és nagyon a hatása alá kerültem – kezdte Vad Lajos, aztán azzal folytatta: – Egyébként is nagyon érdekel ez a korszak, a két világháború története, ráadásul az anyai nagyapám ott harcolt Isonzónál, és szerencsére haza is tért. Amikor felvetettem a fiúknak, mi lenne, ha kimennénk, mert egyrészt egyedi élményben lesz részünk, másrészt mégiscsak mi vagyunk a Honvéd, a honvédség csapata, a HM a támogatónk, nagyon pozitívan fogadták. A junior-világbajnokságon szereplő játékosainkat kivéve mindenki velünk tartott, és a többséget mélyen megérintette, amit látott. Kiderült, hogy Tóth Marci dédapja is megjárta Isonzót, Gergely Pistának a felvidéki származása miatt lehetett különleges ez az út, és a többieket is megfogta az egész vagy annak egy-egy részlete. Koszorúztunk a fronttemetőben, elmentünk a Kluze és a Hermann erődbe, bejártuk az alagútrendszereket, kinéztünk a régi lőréseken, fogalmat alkothattunk róla, majdnem száz évvel ezelőtt milyen körülmények között védték a Monarchiát a katonáink. Nem árt az ilyesmi azért sem, mert mindjárt nem érezzük annyira szerencsétlennek magunkat csak attól, hogy egy éven belül kétszer kell utaznunk Tbiliszibe, a LEN-kupa selejtezőjére. Mert onnan azért pár nap után nagy valószínűséggel hazajöhetünk, és a legrosszabb, ami történhet velünk, egy kis hasmenés. Meglátogattuk a kobaridi múzeumot is, ahol a legnagyobb sikert talán az olaszoktól zsákmányolt ágyú aratta, amely egyébként a Fiat márkanevet viselte. Többen rá is ültünk, ezt most könnyebben megtehettük, mint a világháborúban.
A kiruccanás tehát maradandó élményekkel szolgált, kérdés, lesz-e folytatás. Pontosabban Vad Lajos szerint ez nem kérdés, nagy álma, hogy ellátogasson a Don-kanyarba, a urivi áttörés helyszínére is. Amikor pedig zárásként felvetettük neki, elképzelhető-e, hogy az ismert refrént idézve a közeljövőben „Honvéd áll a Hargitán”, kapásból rávágta: „Részemről nem elképzelhető, hanem biztos. Mert Erdélyt is a szívembe zártam, és mivel annak idején honvédként szereltem le a seregben, Vad honvéd jövőre felmegy a Hargitára. És szeretné magával vinni a csapatát is.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.