Örülnek a zalai borászok

Mennyiségileg közepes, minőségileg jó, de nem kifogástalan szőlő termett az idén a Zalaszentgróthoz közeli Csáford hegyen, a Zalai borvidék egyik központjában – közölte az MTI érdeklődésre Veress János, a családi vállalkozásként működő Vinum Veress Pincészet ügyvezetője.

MNO
2011. 09. 13. 8:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 28 hektáros területen a napokban kezdődött el a szüret. A szőlőszemek egészségesek, bár az ültetvény egy kisebb részét három héttel ezelőtt jégverés érte. A „rothadást” sikerült kivédeni, a sérült szemeket kiszárították – említette meg Veress János, hozzáfűzve, hogy a nyár közepén meg az óriási szárazság és hőség okozott gondot, ezért fokozottan oda kell figyelni a szüretre, a cukorfokra és a savtartalomra. A szőlész-borász szakember szerint a prognosztizáltnál várhatóan kevesebb szőlő terem az idén, ezért a jelenlegi, kilogrammonként 100-120 forintos nettó felvásárlási ár valószínűleg emelkedni fog.

A belföldi borok ára fajtától, minőségtől függően változik, így nagyon nehéz az árak alakulását előre meghatározni, bár Veress János úgy vélte, hogy az „elmúlt években is indokolt lett volna a minőségi borok árának észrevehető emelkedése”. A Vinum Veress Pincészet hazai piacra termel minőségi borokat. A szőlészetben elsősorban a fehér fajták – sauvignon blanc, olaszrizling, királyleányka, rizlingszilváni, zöldveltelini, chardonnay fajták – találhatók meg. A Balatoni borvidéki régióhoz tartozó területet a finom savakban gazdag, illatos, karakteres borok jellemzik, mint például az olaszrizling, rizlingszilváni, chardonnay, pintes és zöldveltelini, de a hagyományos magyar fajták mellett megtalálható a szürkebarát és sauvignon blanc is. A csáfordi szőlészetben kuriózumnak számít a pintes fajta – a legősibb, sötéthéjú, de fehérbort adó, magyar szőlőfajta –, ami csak a Veress pincészetben található meg. Veress János szerint igazi ritkaság, amelyből évente csak néhány ezer palacknyi terem. Íz-, illat- és zamatvilága teljesen egyedi, a múlt évszázadait idéző, rusztikus magyar termék.

A pintes bornak más fajtára nem jellemző, „sajátságos összetétele” van, klinikai tesztek igazolták, hogy szív- és érrendszeri problémák, trombózis megelőzésére kifejezetten ajánlott, mérsékelt fogyasztását cukorbetegeknek is javasolják – hangsúlyozta a szakember. A pintest a filoxéravész után eltűntnek hitték, de néhány tőkéjét 1968-ban megtalálták Cserkút mellett. Kutatások után 12 hektáros törzstelepet hoztak létre az ország különböző pontjain, de az „elmúlt évek viszontagságait mindössze 1,5 hektáros ültetvény élte túl” a Zala megyei Csáford környékén.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.