Összefügg az öngyilkosság a napsütéses órák számával?

Az öngyilkosságok szezonális gyakorisága korrelál a napsütéses órák számával – az összefüggés azonban nem párhuzamosan, hanem kisebb késéssel mutatkozik meg, amikor már „kimerültek az elemek”.

MNO
2011. 09. 13. 6:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összefüggést a Bécsi Egyetem pszichiátriai klinikájának munkatársai tárták fel a világ egyik legnagyobb tudományos kutatása keretében, amelynek eredményeit a Comprehensive Psychiatry című szaklapban mutatták be. „Az öngyilkosságok szezonalitásának jelenségét korábbi tanulmányokban már leírták, az okokat viszont eddig még nem sikerült megfejteni” – írták Benjamin Vyssoki és kollégái a kutatás összegzésében.

A feltételezés szerint az évszakok eltérő mértékű napsütése befolyásolja az öngyilkosságok gyakoriságát. A szakértők ezért az 1996 és 2006 között öngyilkosság miatt bekövetkezett halálesetek számát elemezte és összehasonlította a meteorológiai és geodinamikai központi intézet időjáráskutatóinak adataival. A kutatók 16 673 öngyilkosságot regisztráltak. Ezek tiszta szezonális mintát mutattak: a legnagyobb arányban március és május között, a legalacsonyabb mértékben november és január között fordultak elő.

Januárban és februárban átlagosan 80 körül volt az öngyilkosságok száma, majd márciusra elérte a 100 esetet. Ezen a szinten maradt májusig, majd júniusban és júliusban meredeken csökkentek az értékek, hogy augusztusban újabb 100 körüli csúcsot érjenek el. Ezt követően az öngyilkosságok száma drasztikusan csökkent a téli hónapokra.

A napsütéses órák száma januárban 80 körül van, márciusban 150-re, majd májusban 220-ra emelkedik, majd augusztustól ismét a kiindulási értékre kezd csökkenni. Az adatok alátámasztották a szakértők feltételezését, amely szerint az öngyilkossági arány összefüggésben van az agy szerotoninszintjével. Ezt erősen befolyásolja a szemen keresztül felvett fény mennyisége.

Siegfried Kasper, a Bécsi Egyetem kutatója szerint az érdekes a jelenségben az, hogy az öngyilkosságok gyakorisága nem azonnal a napsütéses órák számának csökkenésével növekszik, tehát novemberben, hanem későbbi időpontban, amikor „kimerülnek a tartalékok”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.