Putyint és Merkelt is kitüntethetik

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár is szerepel Kínában az idei Konfucius-békedíj esélyesei közt.

MNO
2011. 09. 20. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén decemberben második alkalommal adják át Kínában a Nobel-békedíj alternatívájaként 2010-ben alapított Konfucius-békedíjat. Sajtóértesülések szerint a jelöltek listáján hét név szerepel: Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnöké, Angela Merkel német kancelláré, a Microsoft-alapító Bill Gatesé, Jakob Zuma dél-afrikai elnöké, Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkáré, Jüan Long-ping agrártudósé, valamint a Kína által második számú tibeti vallási vezetőként, a tizenegyedik pancsen lámaként elismert 21 éves Gyaltsen Norbué.

Angela Merkel „az európai regionális békéhez való hozzájárulásáért” érdemelne békedíjat, a német kancellárnak ugyanakkor „fokozottabb figyelmet kellene fordítania a keleti értékekre” – mondta Liu Hao-feng, a díjat adományozó – a kulturális minisztérium által felállított – egyesület ügyvezető elnöke. Bill Gates a távol-keleti országban való jótékonysági tevékenységének, Long-ping pedig „a hosszú távon békét biztosító” hibrid rizs kifejlesztésének köszönhetően került a jelöltek közé.

A Sina mikroblog információi szerint a nyolcadik esélyes James Szung tajvani politikus, a nacionalista Kuomintang (KMT) pártból kinövő PFP jobbközép konzervatív párt megalapítója. A Konfucius-békedíj tavalyi nyertese Lien Csan, aki Szung egyik riválisa volt a 2000-es elnökválasztáson.

Tajvan korábbi alelnökét, a KMT tiszteletbeli elnökét tavaly a Tajvan és Kína közti kapcsolatok javításáért jutalmazták. Csan akkor többek közt Bill Gatest, Nelson Mandelát, Jimmy Cartert és Mahmúd Abbászt, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökét utasította maga mögé, ám az átadási ünnepségen nem vett részt, mondván, a díjról csak a sajtóból értesült, s nem kapott hivatalos meghívót az eseményre. „Tavaly kicsit sietősre sikerült a díjazás, de pozitív visszajelzéseket kaptunk” – mondta ezzel kapcsolatban Hao-feng.

Az ügyvezető elutasította a vádat, hogy az elismerést a Nobel-békedíj ellen hozták létre, igaz, szerinte az „korlátozott” és túlságosan Nyugat-központú. A Konfucius-békedíjat 2010-ben alapították Kínában azt követően, hogy kiderült: a börtönben ülő kínai ellenzéki Liu Hsziao-pónak ítélték a Nobel-békedíjat Oslóban. Az átadási ünnepség egy nappal a Nobel-békedíjét megelőzően lesz az idén is, vagyis a 100 ezer jüannal (3,3 millió forint) járó elismerést december 9-én adják majd át Pekingben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.