Szerződést kötöttek a károsult vállalkozások 90 százalékával

A tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában kárt szenvedett nem mezőgazdasági vállalkozások 90 százalékával már megkötötték a támogatási szerződést, és a megállapított összegeket is kifizették – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője csütörtökön.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/809933" target="_blank"><strong>• Az állam mindent megtesz a Mal további működéséért</strong></a>

MNO
2011. 09. 15. 13:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdálkodó szervezetek kárenyhítésére augusztus végéig 118,1 millió forintot fizettek ki, a várható kifizetések között még csaknem egymilliárd 682 millió forint szerepel az OKF honlapján olvasható, szeptember 13-i kimutatás szerint.

Petróczi Tímea emlékeztetett, hogy a Belügyminisztérium – az OKF közreműködésével – a vállalkozók támogatására vonatkozó programot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásokat vizsgáló irodáján keresztül kezdeményezte az Európai Bizottságnál (EB). Közölte, hogy a minisztérium a támogatási programot május 23-án jelentette be hivatalosan a bizottságnak, mert az iszapömlésben kárt szenvedett cégeknek csak az európai uniós jogszabályokkal összhangban, a verseny feltételeit nem sértve nyújthatnak segítséget.

Így a károsodott vállalkozásoknak úgynevezett csekély összegű (de minimis) támogatást nyújthat a Belügyminisztérium a bizottsági rendelet előírásainak megfelelően; eszerint a kártalanítás felső határa vállalkozásonként 200 ezer euró – mondta Petróczi Tímea. Hozzátette: a „de minimis” értékhatárt meghaladó vagy a „de minimis” alapon támogatást igénybe venni nem kívánó cégek támogatásának esetében támogatási szerződés megkötésére a bizottság 2011. július 13-án jogerőre emelkedett jóváhagyó határozata ad lehetőséget.

Hangsúlyozta, hogy az uniós jóváhagyás értelmében a „nem kizárt ágazatokban” támogathatók a vállalkozások a 200 ezer eurós összeghatár felett. Az ide tartozó károsult cégek 90 százalékával már megkötötték a szerződést, és ki is fizették az összegeket.

Petróczi Tímea közölte, hogy a mezőgazdasági termelést folytató vállalkozások – mivel tevékenységük alapján kizárt ágazatnak minősülnek – az uniós jogszabályok szerint nem kaphatnak támogatást. A benyújtott mezőgazdasági kárigényeket a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közreműködésével eljuttatták a bizottsághoz, és az EB várhatóan október 8-án hozza meg a döntést. A mezőgazdasági termelők és feldolgozók kieső jövedelmének ellentételezésére a VM csekély összegű támogatás formájában jövedelempótló támogatást hirdetett meg. A gazdák 350 millió forintra pályázhattak, és az elnyert összeget január végéig meg is kapták – közölte a szóvivő.

A kormány a vörösiszap-katasztrófában kárt szenvedett vállalkozások dologi kárának megtérítését vállalta, azaz a kártalanítás az ingóságok, gépek, berendezések mellett az árukészletben, a termékekben esett károk megtérítésére terjed ki, és nem vonatkozik az úgynevezett egyéb károk kategóriájába sorolt elmaradt haszon és forgalomkiesés, illetve a banki követelések és az ingatlanok értékvesztésének megtérítésére.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi károkat több tíz milliárd forintra becsülik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.