Szinte minden deficites ország adót emel és a kiadásokat csökkenti

Lefelé tartó spirálba húzhatják Európát a tagállamok megszorító intézkedései, amelyek ugyan lefaragnak a deficitből, de nehezítik a kilábalást. A hitelesség visszanyeréséhez a legtöbb fejlett ország adóemelést, a gazdagok különadóját és a közalkalmazottak létszámának csökkentését választotta – derül ki a Corvinus Egyetem legújabb felméréséből.

Magyar Nemzet
2011. 09. 20. 2:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adóemeléstől és költségcsökkentéstől várják az unió deficittel küszködő fejlett államai, hogy a piacok bizalma visszatérjen, és ismét alacsonyabb áron legyenek képesek megújítani hiteleiket. Bár a drága kölcsönök az Európai Központi Bank segítsége nélkül adósságspirálba taszíthatják a periféria tagállamait, a meg- szorítások ugyanakkor súlyos növekedési áldozatokkal járnak. A Corvinus Egyetem világgazdasági tanszékének összefoglalója szerint a legtöbb tagállam az áfát és a személyi jövedelemadót növeli, a kiadásoknál pedig az elbocsátásokkal és bérbefagyasztással pró- bálnak takarékoskodni. Kutasi Gábor adjunktus az utóbbi hetekben meghozott legfontosabb megszorító intézkedéseket sorolta fel országonként lebontva.

A teljes cikket a Magyar Nemzet keddi számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.