Teljesen felforgatják a bankrendszert

Szét kell választani a lakossági bankolást és a „szerencsejáték–szerű” befektetési üzérkedést – állapította meg a bankrendszer állapotát vizsgáló kormányzati bizottság Nagy-Britanniában – tudósít a The Guardian. A reform négy-hét milliárd fontba fog kerülni, és több-billiós „tűzfallal körülvett” alapot hozna létre. Idegesen, de biztonságban utaztak az amerikaiak a terrortámadás tizedik évfordulóján – írja a USA Today. Öt incidens is történt vasárnap, egyik sem jelentett azonban valódi veszélyt.

Kovács N. László
2011. 09. 12. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (guardian.co.uk)

Szét kell választani a lakossági bankolást és a „szerencsejáték-szerű” befektetési üzérkedést – állapította meg a bankrendszer állapotát vizsgáló kormányzati bizottság Nagy-Britanniában – tudósít a The Guardian. A reform négy-hét milliárd fontba fog kerülni, és több- billiós „tűzfallal körülvett” alapot hozna létre.

A Sir John Vickers oxfordi közgazdász által vezetett bizottság három évvel a bankrendszer összeomlása után tette közzé hosszas vizsgálatának eredményeit. A korábban kiszivárgott tervekkel ellentétben a jelentés nem javasolja a két operációs ágazat teljes, hermetikus elzárását, csupán a lakossági és a befektetési szektor szigorú szétválasztását. A javasolt reform így is több milliárd fontba és rengeteg szervezésbe fog kerülni, a bankok ezért 2019-ig kaptak haladékot azok életbe léptetésére.

A bizottság saját közlése szerint „mérsékelt reformokat” tárt a nyilvánosság elé, melyek hatása azonban minden területen érződni fog. „Ezzel és más reformok segítségével teljesen más alapokra fogjuk helyezni a bankrendszert a 2008-as helyzethez képest. Ugyanakkor a mérvadó a nem túl régi múlt: jobb tőkeerő, kevesebb kockázatos manőver. Célunk, hogy ez a szektor újra a hazai kölcsönfelvevők és megtakarítani vágyók érdekeit szolgálja” – szól a dokumentum. A jelentés emellett leszögezi, nem cél a bankok tönkretétele, mivel ezek az intézetek a gazdaság fontos szereplői: a csomag éppen nagyobb stabilitást igyekszik nekik biztosítani.

Körülbelül hatbillió font lehet a brit bankok számláin összesítve. A bizottság szerint ennek legalább harmadát, azaz kétbilliót „tűzfallal védett” alapba kell helyezni. Ezeket a védett forrásokat csakis lakossági ügyletekhez szabad felhasználni, kockázatos befektetési lépésekhez nem. Eredetileg korábbi határidőt terveztek megadni, közli még a jelentés, az eurózóna válságos helyzete és a pénzpiacok bizonytalansága miatt azonban úgy vélik, a nyolc év múlva bekövetkező időpont „minimalizálja az átmeneti időszak veszélyét”. A The Guardian elemzői szerint a Barclays és a Royal Bank of Scotland tevékenységére lehetnek a legnagyobb hatással az új szabályok.

George Osborne pénzügyminiszter üdvözölte a jelentést, és megígérte, a kormányzat azonnal hozzáfog a javasolt reformok törvénybe iktatásához. Lehetséges, hogy még ez a parlament elfogadja az új rendelkezéseket, a 2019-es határidőn azonban nem módosít a kormány, tudta meg a lap. A Brit Bankok Szövetsége nem szólalt fel a dokumentumban foglaltak ellen, közölte azonban, minden változtatást csupán a velük való egyeztetés után ajánlatos elfogadni.

USA Today (usatoday.com)

Idegesen, de biztonságban utaztak az amerikaiak a terrortámadás tizedik évfordulóján – írja a USA Today. Öt incidens is történt vasárnap, de egyik sem jelentett valódi veszélyt.

Két esetben is vadászgépek beavatkozására volt szükség. Az American Airlines New Yorkból Los Angelesbe tartó 34-es járata kénytelen volt visszafordulni a JFK reptérre – két F–16-os kíséretében –, mivel három utas „gyanúsan viselkedett”. A férfiak – két izraeli és egy orosz – a leszállást követően együttműködtek az FBI ügynökeivel, akik kikérdezték őket, majd átkutatták csomagjaikat. Mivel semmi gyanúsat nem találtak, hamarosan szabadon engedték őket. A Frontier Airlines detroiti járatáról már bilincsben kísértek le két személyt, mivel „gyanúsan sok időt töltöttek a mosdóban”. Ezt a járatot is harci gépek kísérték el a reptérig. A kezdeti jelentések szerint a terroristagyanús alakok csupán „csókolóztak”, az FBI azonban azóta cáfolta ezt a hírt.

Texasban egy gyanús, kölcsönzött költöztetési teherautó okozott riadalmat, mely hosszú ideig állt a parkolóban, ez a jármű sem jelentett azonban veszélyt. Kansas Cityben egy utas csomagjában „gyanús csomagot” találtak, az érintett pedig nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal, ezért a repteret kiürítették, több járatot töröltek. Egyelőre nem tudni, mi okozta a riadalmat, a kezdeti jelentések szerint ez is vaklárma volt. St. Louisban hasonló kellemetlenségekben részesültek az utasok, miután két „gyanúsan viselkedő” légi járőrről azt gondolták, csupán így igyekeznek feljutni a gépre. Akármilyen furcsának is tűntek, idővel kiderült, valódi a jelvényük, és a járat gond nélkül elindult és megérkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.