Telt ház előtt játszották a Duray-filmet

Csaknem telt ház előtt mutatták be Koltay Gábor A szabadság ára – Korunk szabadságharcosa, Duray Miklós ötven éve a célkeresztben című dokumentumfilmjét hétfő este az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

MNO
2011. 09. 20. 5:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendező a bemutatón elmondta, az alkotás két éve készült el mintegy ötven ember közreműködésével. A bemutatón, amelyen megjelent többek közt a köztársasági elnök felesége, Schmitt Pálné Makray Katalin, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Szili Katalin független országgyűlési képviselő, Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa is. A rendező arról beszélt, hogy Duray Miklós Kutyaszorítóban című könyve fordította figyelmét a szlovákiai magyarság felé.

Koltay Gábor Duray Miklóst „szabadságharcosnak” nevezte, aki „korunk káoszában” a „lelki, szellemi igazodási pontot” jelenti. Mint a több mint kétórás dokumentumfilmről megjegyezte, abban 1968-tól a közelmúltig követi a szlovákiai magyar politikus, író, geológus életútját. Rámutatott, hogy a filmben arra a kérdésre kap választ a néző, hogy „mi a szabadság ára”. Elmondta, hogy azért vár a bemutatóval mintegy két évig, mert korábban úgy gondolta, a filmet nem szabad bemutatni, hiszen azzal Duray Miklós életét veszélyeztetné.

Duray Miklós az MTI-nek arról beszélt a film bemutatója kapcsán, hogy körülbelül ötvenórányi anyag készült az életéről. „A film egy narrátori szövegre épül, ami megpróbálja összekötni a mozaikot, hogy azok számára is érthető legyen minden, akik nem járatosak a témában” – fogalmazott a politikus. Megjegyezte: örül annak, hogy A szabadság ára csak most került a közönség elé. „Most már ugyanis nem vagyok politikus, így senki nem vetheti a szememre, hogy a saját népszerűségemet akarom építeni” – tette hozzá. A leforgott anyagról úgy vélekedett, hogy számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a legpontosabban emlékezzen vissza a történtekre. „Az ember felejt, elmosódnak, az emlékeket újra fel kell idézni” – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy miért nem állt a nyilvánosság elé, amikor úgy érezte, az életére törnek, elmondta: akkor úgy gondolta, mindez nem tartozik a szélesebb nyilvánosságra, most viszont, az életút összegzésekor, szabadabban beszélhetett. Ugyanakkor rámutatott, a film szubjektivitása tetten érhető lesz akkor is, ha ő maga az objektivitásra törekedett. „Meg vagyok róla győződve, hogy sikerült megmaradni a valóság határai között” – tette hozzá. A három év alatt, 2009-re elkészült alkotásban Varga Klára, a Budapesti Kamaraszínház színésznője szerepel. A filmben Duray Miklós mellett több mint ötvenen szólalnak meg. Olyan személyek, akiknek közük volt Duray Miklós életéhez 1968-tól napjainkig. A filmben feltűnik például egy besúgó is, aki évtizedekkel ezelőtt jelentett Durayról.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.