Tíz év után elkerülhetetlennek tűnik a kormányváltás

Tíz év után kormányváltást hozhat a csütörtöki dániai előre hozott parlamenti választás, ami nagyrészt a gyengén teljesítő gazdaságnak köszönhető. A hatalomra készülő szociáldemokraták az oktatásra és az infrastruktúra fejlesztésére költenének többet, míg a jobbközép pártok óvnak az államadósság növelésétől. A felmérések azt mutatják, hogy nem várható az euroszkeptikus, eddig a kormányt kívülről támogató Dán Néppárt előretörése.

Kovács András
2011. 09. 15. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előre hozott választásokat tartanak csütörtökön az 5,5 millió lakosú Dániában, ahol az ország történetében először választhatnak női miniszterelnököt. A világ egyik leggazdagabb államát 2001 óta vezeti kisebbségben lévő jobbközép kormány, azonban a mostani felmérések szerint mindenképpen át kell, hogy adja majd a hatalmát.

Dániában a gazdasági válság már 2007-ben beköszöntött az ingatlanpiac összeomlásával, majd 2009-ben 5,2 százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény. A munkanélküliség több mint 5 százalékosra nőtt, amely bár az Európai Unióban rendkívül kedvező szám, de az ország történetében ez nagyon rossz adatnak számít. Bár a gazdaság 2010-ben növekedésnek indult, az államadósság folyamatos bővülése aggodalomra adhat okot.

Miniszterelnököt is cseréltek

A legutóbbi, 2007-es parlamenti választást a szavazatok 26,2 százalékával a jobbközép Venstre (V) nyerte, míg őket követték a szociáldemokraták (A) 25,5 százalékkal. Harmadik helyen a szélsőjobboldalinak tartott Dán Néppárt (O) végzett a voksok 13,9 százalékával. A Szocialista Néppárt (F) 13, a Konzervatív Néppárt (C) 10,4, a Szociálliberális Párt (B) 5,1, míg a Liberális Szövetség (I) 2,8 százalékot szerzett. A választást követően a Venstre és a Konzervatív Párt kötött koalíciót, amelyet a Dán Néppárt támogatott. A miniszterelnöki székben 2009-ben történt változás, mivel Anders Fogh Rasmussent a NATO főtitkárává választották, helyét Lars Lokke Rasmussen foglalta el.

A választási kampányt természetesen a gazdasági témák uralták köszönhetően annak, hogy sokak szerint Dánia nem biztos, hogy a legjobb úton halad. A kabinet még augusztus végén mutatta be a jövő évre szóló büdzsé tervezetét, amely 16 milliárd dolláros hiánnyal számol. Az idei 3,8 százalékos GDP-arányos hiány így 4,6 százalékra szaladhat föl. A helyzetet csak rontja, hogy a második negyedévben csupán egy százalékkal bővült a gazdaság.

Be kell lökni a gazdaságot

Az ország gazdaságát „be kell lökni”, jelentős forrásokat kell biztosítani az infrastruktúra fejlesztésére, valamint az oktatásra – erről már Helle Thorning-Schmidt, a szociáldemokraták vezetője beszélt. Rasmussen, aki korábban pénzügyminiszter is volt, óva intett attól, hogy az ellenzék az adók növelésével és az államadósság bővítésével segítsen az országon. Felmérések szerint a 44 éves Thoring-Schmidt lehet az új miniszterelnök, mivel a választásokat követően támogatásáról biztosította a Szocialista Néppárt és a Szociálliberális Párt is. Rasmussen a választások kiírásakor elmondta, hogy szeretné folytatni a kormányzást a konzervatívokkal, de nem kíván miniszteri posztokat juttatni a néppártnak.

A legfrissebb felmérések szerint a két legnagyobb párt közötti különbség egyre kisebb, de mivel a Venstre koalíciós társai lényegesen rosszabbul állnak, mint négy éve, így a kormányváltás egyre biztosabbnak látszik. A szociáldemokraták 25,3, míg a legnagyobb kormánypárt 23,8 százalékon áll. A mostani állás szerint az ellenzék 92, míg a kormánypártok 83 mandátumot szereznének a 179 fős parlamentben. Fontos tudni, hogy a Feörer-szigetek és Grönland négy főt delegál a Folketingbe.

A külpolitikával nem foglalkoztak

Egy általános érzés, hogy az embereknek elege van a Dán Néppártból – mondta el a dpa német hírügynökségnek Lars Bille, a koppenhágai egyetem politikatudományi docense. A 2011-es kampány sokban különbözik a 2001-es, a 2005-ös és a 2007-estől, mivel a gazdaság vált a legfontosabb kérdéssé – tette hozzá. Bille szerint még mindig nagyon sok szavazó nem döntette el, hogy kire voksol majd csütörtökön. A szakértő arról is beszélt, hogy a dánok a jobbközép erőket tartják inkább kompetensnek a gazdasági kérdésekben, míg a szociáldemokratákat a jóléti állammal kapcsolatos ügyekben.

Érdekesség, hogy a választási kampányban nem kapott nagy szerepet a bevándorlás ügye, az afganisztáni misszió, ahol 42 dán katona vesztette életét 2002 óta, valamint az Európai Unióval kapcsolatos témák sem, annak ellenére, hogy 2012. január elsejétől Dánia lesz a soros elnök.

(reuters.com, AP, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.