Újabb recesszió jön? Németországot is elérheti a járvány

Az újabb recesszió szélén áll az euróövezet, és a perifériát sújtó adósságválság járványa kezdi elérni a központi eurótagállamokat, köztük Németországot – e következtetéseket vonták le londoni pénzügyi elemzők a valutaunió csütörtökön közzétett előzetes szeptemberi összetett beszerzési menedzser indexéből (PMI) és a nagy euróövezeti gazdaságok rekordokat döntögető törlesztéskockázati biztosítási árazásaiból.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/811505" target="_blank"><strong>• Veszélyben a monetáris unió? </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/811455" target="_blank"><strong>• Kölcsönös függés jellemzi az európai tagállamokat</strong></a>

MNO
2011. 09. 22. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyáripari és a szolgáltatási szektor együtt számolt teljesítménymutatója a Markit londoni piaci adatszolgáltató csoport csütörtökön közölt első becslése szerint 49,2-re süllyedt ebben a hónapban, vagyis a növekedés és a visszaesés mezsgyéjét jelző 50-es határszint alá került. Augusztusban még valamelyes bővülést jelzett az index, 50,7-es értékkel. A Markit a még csak részleges – a két vállalati szektor mintegy 85 százalékára kiterjedő – felmérést ismertetve kiemelte, hogy 2009 júliusa óta most első ízben mért 50-nél alacsonyabb beszerzési menedzser indexet az euróövezetben.

Az átfogó indexen belül a német feldolgozóipari és szolgáltatási szektorok új megrendeléseinek részmutatója – a legfontosabb előretekintő részindex, amelyből következtetni lehet a további időszak várható teljesítményére – 2009 júniusa óta nem tapasztalt ütemben esett, Franciaországban pedig több mint két éve a legkisebb mértékben emelkedett.

Félszázalékos visszaesést várnak

A Capital Economics – az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég – csütörtöki kommentárja szerint mindez az eddigi legerőteljesebb jelzés arra, hogy az euróövezet a recesszió szélére sodródott. A ház szerint az előzetes szeptemberi euróövezeti teljesítménymutató a múltbeli tapasztalatok alapján „meglehetősen meredek”, fél százaléknál nagyobb negyedéves összevetésű GDP-visszaesésre utalhat a jelen negyedévben. A Capital Economics megerősítette, hogy 2012 egészében 0,5 százalékos gazdasági visszaesést vár az euróövezetben.

A Commerzbank londoni elemzőinek csütörtöki kommentárja szerint az euróövezeti előremutató jelzőszámok – amelyekből a gazdaság egészének jövőbeni teljesítményére lehet következtetni – „zuhannak, mint a kő”. A ház szerint az eszkalálódó szuverén adósságválság egyre nagyobb súllyal nehezedik a valutauniós gazdasági hangulatra. A hatalmas mennyiségű olasz és spanyol kormánykötvény-vásárlással az euróövezeti jegybank ugyan elejét vette annak, hogy a hozamok az égbe szökjenek, a bizonytalanság azonban így is erősödik, és ez mind nagyobb teher a valutauniós gazdaságon.

„Túl derűlátónak” bizonyulhat

A Commerzbank londoni elemzői szerint ha a szuverén adósságválságot a következő néhány hónapban nem sikerül ellenőrzés alá vonni, akkor növekedni fog az újabb euróövezeti recesszió kockázata. A Commerzbank jelenleg 0,8 százalékos euróövezeti GDP-növekedést jósol 2012-re, de a cég londoni elemzői csütörtöki kommentárjukban elismerték, hogy ez a prognózis „túl derűlátónak” bizonyulhat.

A romló piaci hangulatban hirtelen emelkedéssel rekordokra drágultak a nagy központi eurótagállamok törlesztéskockázatára köthető biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) a csütörtöki londoni kereskedésben, és többévi csúcsra emelkedett a magyar CDS-tranzakciók árazása is.

Gondban a németek

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a német kormánykötvények CDS-középárfolyama a 96,4 bázispontos előző záró után csütörtökön 107 bázispont fölé emelkedett, ami rekord az euróövezeti kockázati megítélés alapmércéjének tekintett Németország esetében. A hónap elején még 80 bázispont alatti német CDS-árazásokat mértek Londonban.

A csütörtökre kialakult német CDS-középárfolyam azt jelenti, hogy a német szuverén törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja most meghaladja a 107 ezer eurót minden 10 millió euró német államadósság után az irányadó ötéves futamidőre. Különösen feltűnő, hogy a német CDS-kontraktusok most már jóval drágábbak az euróövezeten kívüli Nagy-Britannia törlesztésbiztosítási tranzakcióinál: a brit CDS-középárfolyam az összehasonlítható futamidőre valamivel 95 bázispont alatt járt a csütörtöki londoni kereskedésben. Szintén rekordra, most először 200 bázispont fölé emelkedett csütörtökön a második legnagyobb eurógazdaság, Franciaország CDS-kontraktusainak díjszabása.

Megkezdődhet az átterjedés

A 4cast nevű vezető londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég csütörtöki értékelése szerint mindez arra utal, hogy megkezdődhetett az adósságválság járványszerű átterjedése az euróövezeti perifériáról a központi eurógazdaságokra. „A központra átterjedő járvány az euróövezeti saga következő nagy sztorija”, és ennek kibontakozását jelezheti a nagy tagállamok CDS-díjszabásainak csütörtöki megugrása – fogalmaztak a 4cast londoni elemzői. E piaci hangulatban a pénzügyi válság óta nem mért szintekre drágultak a magyar szuverén törlesztéskockázat biztosítási ügyletei is.

A CMA DataVision kimutatása szerint az irányadó ötéves futamidőre 525 bázispont – tízmillió euró magyar államadósságra 525 ezer euró – volt a magyar CDS-középárfolyam a csütörtöki londoni kereskedésben a 487,7 bázispontos előző záró után. Egy hete 460, a nyár elején még 255 bázispont körüli magyar CDS-árazásokat mértek Londonban.

A magyar CDS-árazás 2009 márciusában – a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi bukása után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején – érte el legutóbbi csúcsát, 630 bázispontos középárfolyammal. A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.