Volt javaslat 25 bázispontos emelésre

Két javaslat szerepelt a monetáris tanács keddi ülésén, a kamat tartására és 25 bázispontos emelésre – közölte Simor András jegybankelnök a kamatülést követő sajtótájékoztatón. A jegybank elnöke arról is beszélt, hogy a lakossági jelzálog devizaadósok csupán 20 százaléka élhet majd a rögzített árfolyamú végtörlesztés lehetőségével. <br />

MNO
2011. 09. 20. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két javaslat szerepelt a monetáris tanács keddi ülésén, a kamat tartására és 25 bázispontos emelésre. Simor hozzátette: a tagok többsége a 6 százalékos kamat tartására szavazott. Az infláció 2013 első felére érheti el a 3 százalékos célt – mondta Simor. Elmondta, az idén és jövőre az átlagos infláció a cél fölött alakulhat.

20 százalék élhet ezzel

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a lakossági jelzálog devizaadósok csupán 20 százaléka élhet majd a rögzített árfolyamú végtörlesztés lehetőségével – mondta Simor. Mint mondta, még ez is jelentős veszteséget okoz a hitelintézeteknek, rontja Magyarország növekedési kilátásait, csökkenti a költségvetési adóbevételeket. A törvény jelentős pénzügyi stabilitási kockázatot jelent, de az MNB-nek van eszköze arra, hogy ezt tompítsa, és ezt használni is fogja – tette hozzá.

Az MNB az idei GDP előrejelzését 2,6 százalékról 1,6 százalékra, a jövő évit 2,7 százalékról 1,5 százalékra rontotta, az idei inflációs prognózis maradt 3,9 százalék, a 2012. évit 3,6 százalékról 3,9 százalékra emelte. A maginfláció (alapinfláció) az új előrejelzés szerint idén marad 2,8 százalék, 2012-ben 3,2 százalékra emelkedik a korábbi 2,8 százalékról.

Az előrejelzés egy nagyon kényes időpontban kerül nyilvánosságra, mivel az új makropálya még nem tartalmazza a 2012. évi költségvetési tervezetből nyerhető információkat – közölte Simor. Hozzáfűzte azt is, hogy az inflációs jelentést készítő stáb által készített rövid összefoglaló szerint a Matolcsy György által bejelentett intézkedések „a 2012. évi inflációt jelentősen megemelik, a gazdasági növekedést pedig számottevően csökkentik”. Az előrejelzés nem tartalmazza azokat a hatásokat sem, amelyeket a parlament által megszavazott, a devizaadósok végtörlesztési lehetőségét rögzített forintárfolyamon tartalmazó törvény okoz – tette hozzá.

A monetáris tanács kamatdöntését magyarázva, a jegybank elnöke elmondta: az év első felében jellemző magas nyers- és üzemanyagárak begyűrűztek a maginflációba, ami elsősorban a feldolgozott élelmiszerek áremelkedésében jelentkezett. A fogyasztói árindexet az áfát és a jövedéki adót érintő intézkedések átmenetileg számottevően növelik, ugyanakkor a kereslet oldali inflációs nyomás továbbra is rendkívül alacsony. A költségsokkok kifutásával és az indirektadó-emelések hatásának lecsengésével már az alacsony keresletoldali inflációs hatások lesznek meghatározóak az éves árindex alakulásában.

Az infláció mind 2011 átlagában, mind 2012 egészében a 3 százalékos cél fölött alakulhat, s 2013 első felében érheti el a 3 százalékos célt – rögzítette az MNB elnöke. A pénzügyi piacokat jellemző bizonytalanság kiváró monetáris politikát indokol – ismételte meg a közleményben is leírt fogalmazást az elnök arra az újságírói kérdésre, hogy miért változtattak a korábbi megfogalmazáson, amely szerint a 6 százalékos alapkamat hosszabb távon való fennmaradása elvezethet a 3 százalékos inflációs cél eléréséhez.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.