Csípős nyarunk lesz

2000. 04. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem késett a balatoni szúnyogok elleni első hadművelet, jóllehet a szeles idő miatt csak a napokban emelkedtek magasba a Corax Környezetvédelmi Kft. helikopterei – mondta a Magyar Nemzetnek Sipos Tamás, a légitámadást irányító cég igazgatója. A „szúnyogkeltetőkre” – akárcsak a múlt évben – elsőként biológiai bomba hullt: egy speciális baktériumtörzzsel a sok bosszúságot okozó vérszívó lárváját pusztítják el. A Balatonaligáról startoló helikopterek megközelítően 1700 hektárra szórták le a spóraterhüket.A Balaton és környéke ökoló-giai egyensúlyát féltő szakemberek rendre hangsúlyozzák: nem szúnyogirtás, hanem -ritkítás történik a népszerű üdülőhely körzetében. A nyaralók viszont állítják: évek óta nem tapasztalják a hatékony beavatkozás kedvező hatását, a balatoni szúnyog az üdülővendég legádázabb ellensége. Azt se nagyon hiszik, hogy a szúnyoginvázió elleni védekezés összehangolt munkával folyik, s arra temérdek pénzt fordít a Balatoni Regio-nális Idegenforgalmi Bizottság és a tópart negyvenhárom településének önkormányzata.Idén is a fővárosi székhelyű Corax Környezetvédelmi Kft. nyerte el a szúnyogritkításra kiírt pályázatot, a már hosszú évek óta eredményesen dolgozó cég munkáját pedig – ugyancsak pályázatgyőztesként – hatásvizsgálattal a Bábolnai Környezetbiológiai Kft. minősíti. Idén együttesen öt csapást: két biológiai és három kémiai támadást mérnek a vérszívókra. A második „baktériumtörzs-bomba” má-jusban hull alá a tónál. Gondot okoz, hogy a védekezésre fordítható forintok csak egy 5-6 kilométeres part menti sávban teszik lehetővé a védekezést, a balatoni háttérfalvaknak még nem futja szúnyogirtásra. Pedig hát ők is tudják, hogy a balatoni szúnyog nemigen tiszteli a településhatárokat.Csípős nyarunk lesz – mondogatják a Balatonra készülődők (is), mert a csapadékban, ár- és belvizekben „gazdag” márciust a nyári hónapokra jellemző áprilisi meleg követte. Ez pedig kiváló feltéteket teremt a lárvák növekedéséhez. A szúnyoghadműveletek parancsnoki kara mindazonáltal ígéri: a helikopteres támadásokkal, háborút is nyernek. És attól sem kell tartaniuk a nyaralóknak, hogy az égből aláhulló biológiai vagy kémiai fegyver emberre vagy állatra veszélyes lehet. A baktériumtörzses támadás egyébként is a kevésbé lakott tenyészhelyekre irányul, a kémiai permetezés előtt pedig értesítik a lakosságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.