Gazdát cserélt a viharjelző

2000. 05. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kezébe került az ORFK-tól a balatoni viharjelző rendszer. Az új üzemeltető reméli, hogy a jövőben kevesebb „áldozatot szed” majd a magyar tenger, miután tavaly harmincmillió forintot költöttek a lestrapált partmenti „fénytornyok” műszaki karbantartására.A Balaton közeli körzetében s a parttól 40-50 kilométerre nyolc-nyolc állomást üzemeltet az Országos Meteorológiai Szolgálat, mely a siófoki obszervatórium útján juttatja el a viharjelzést huszonnégy üdülőhelyre.Az I. fokú – 40-60 kilométeres széllökésre figyelmeztető – jelzés percenként harmincszor felvillanó sárga fénnyel érkezik a fürdőzőkhöz, csónakázókhoz, szörfözőkhöz, ha pedig a széllökések óránkénti sebessége a 60 kilométert is meghaladja, II. fokú jelzésként hatvanszor villan fel a sárga fény. Ez esetben a lehető legrövidebb idő alatt el kell hagyni a tavat.A hét végén a Füred katamarán fedélzetén a belügyi és a közlekedési tárca vezető tisztségviselőinek jelenlétében cserélt gazdát a viharjelző rendszer. Megtudtuk: a fényjelző készülékekhez hamarosan hangos kommunikáció is kapcsolódik.A Rádiósok Országos Egyesülete a BalaTrönk névre keresztelt rádiótelefon-rendszert is beveti az üdülőkörzet szárazföldi, vízi rendészeti és civil vízi mentő egyesületei kommunikációs kapcsolatának megköny-nyítésére, melyhez Csopakon és Fonyódon egy-egy átjátszóállomás emelkedik.A siófoki viharjelző obszervatórium bárki számára elérhető a 06-90/490-015-ös élőszavas telefonon, szélinformációkhoz a Westel 06-60/505-055-ös számon juthatunk, a Balatoni Vízi Rendészeti Kapitányság mentőhajós őrseitől pedig Keszthelyen, Füreden, Földváron, Fonyódon és Siófokon a települések körzet- és helyi hívószámain kérhetünk segítséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.