Hét nemzet konyhájának működését függesztette fel az Országos Tiszti Főorvosi Hivatal az országban. A budapesti szolgálat ugyanakkor kisebb hiányosságokat talált, és egyetlen üzletet sem kényszerült bezárni az egy hónapja tartó élelmezési egészségügyi ellenőrzés során. A tavaszi súlyos fertőzések óta nem fordultak elő tömeges megbetegedések. Az idegenforgalmi szezonban az ÁNTSZ különös figyelmet fordít a tömegeket vonzó rendezvények, éjszakai szórakozóhelyek, nagy forgalmat lebonyolító vendéglátóhelyek és kereskedelmi egységek ellenőrzésére.Több mint 700 fagylaltmintát vizsgáltak meg a múlt hónapban az Országos Tisztiorvosi Hivatal megyei intézeteinek laboratóriumaiban, a minták 98,4 százaléka megfelelt a higiénés normáknak. A fagylaltkanál mosására használt folyadék viszont az esetek 48,3 százalékában nem volt megfelelő – áll a hivatal által lapunknak elküldött összefoglalójában.Azzal a céllal, hogy megállapítsák: élelmiszer-egészségügyi szempontból a nemzeti konyhák nagyobb kockázatot jelentenek-e vagy sem az átlagos magyar konyháknál, az Országos Tisztiorvosi Hivatal folyamatosan ellenőrzi az úgynevezett nemzeti éttermeket is. Eddig hét üzletben kritikán alulinak találták az egészségügyi helyzetet, ezért működésüket felfüggesztették. A hivatal munkatársai eddig 201 üzletet ellenőriztek, ezek egyharmadában volt szükség intézkedésre, és negyvenöt esetben indítottak szabálysértési eljárást az üzemeltető ellen, a 259 megvizsgált ételmintából harmincegy nem felelt meg az előírásoknak.Budapesten egy hónappal ezelőtt kezdődtek és augusztusban is folytatódnak a rendőrséggel és más társszervekkel, többek között a VPOP-val, az APEH-hel közösen szervezett ÁNTSZ-ellenőrzések – tájékoztatta lapunkat Szabó Enikő főorvos, az ÁNTSZ fővárosi intézetének élelmezés-egészségügyi osztályvezetője. A főváros területén csütörtökig vizsgált kilencvenöt étkezőhely közül nyolcvanban az ÁNTSZ összesen 725 ezer forint helyszíni bírságot szabott ki. Egyetlen üzletet sem kellett bezáratniuk, kirívó hiányosságot csupán elvétve találtak: előfordult, hogy nagy mennyiségű főtt tésztát fagyasztottak le, vagy festés utáni rendezetlen konyhában készült az étel. Leggyakrabban csupán kisebb, azonnal korrigálható hibákat fedeztek fel: a konyhákból, mosdókból hiányzott a kézfertőtlenítő vagy nem megfelelő mosogatószereket használtak. Az is előfordult, hogy este, amikor az üzletben dolgozók már nem számítottak ellenőrzésre, az előkészítő helyett a konyhában tisztították a zöldséget, egy éjszakai szórakozóhelyen pedig egyszer használatos műanyag poharakat mosogattak el újra, ahelyett hogy kidobták volna őket.– Bármit is találunk, nemcsak a bírság kiszabása, hanem a hiba kijavítása is célunk. Ezért minden esetben elmagyarázzuk, mit, miért kifogásolunk, miként lehet pótolni a hiányosságokat, sőt esetleges tanfolyamokról is tájékoztatást adunk – tette hozzá a főorvos. Mint mondta, ellenőrzés után legalább harminc üzletbe visszatértek, és az újabb vizsgálat során mindenütt azt tapasztalták: kijavították a korábban feltárt hibákat.A vizsgálatokban a kerületi szolgálatok is részt vesznek, a kerületi rendőrséggel együtt a nap minden szakában, a hét minden napján ellenőriznek.Hat nyaralóvendég rosszullétre panaszkodott tegnap reggel egy balatonlellei üdülőben. Az ÁNTSZ Somogy megyei intézetének mikrobiológiai laboratóriumában hétfőig kiderül, mi okozta a rosszullétüket. A Balaton déli partján az idei üdülési szezonban még nem volt ételfertőzéses megbetegedés, amit a tisztiorvosi szolgálat munkatársai azzal magyaráznak, hogy az éttermek és üdülők konyháinak higiénés körülményei az elmúlt években jelentősen javultak. Ez utóbbit igazolja, hogy szemben a múlt évek gyakorlatával, idén egy vendéglőt vagy üdülői konyhát sem kellett bezáratni a Balaton somogyi partján. (G. J. A.)
Lakatos Márkot utolérte a végzete, Wellor a céltáblájára tűzte