időjárás 18°C Paszkál 2022. május 17.
logo

Belpolitikai vihart kavart Csurka kijelentése

Hírösszefoglaló
2001.09.13. 23:00

Kovács László szocialista pártelnök Szaddám Huszeinhez hasonlította Csurka Istvánt. A MIÉP elnöke szerint az Egyesült Államokat nem ártatlanul érte a terrortámadás. Kövér László, a Fidesz alelnöke mindkét politikus reagálását bírálta.

A szocialista párt sürgeti a demokratikus erők világméretű összefogását a terrorizmus megállítása érdekében, ugyanakkor az MSZP úgy véli, a hazai közélet számára is van tanulsága a terrorakciónak, hiszen a történtek azt bizonyítják, közrejátszik az, aki gyűlöletre, erőszakra uszít – vélekedett Kovács László pártelnök. Hozzátette: a világon ez ideig két olyan politikus van, aki a példátlan méretű terrorakció kapcsán az Egyesült Államok felelősségét fogalmazta meg: Szaddám Huszein iraki diktátor és Csurka István, a MIÉP elnöke. Úgy vélte: ideje lenne, hogy a hazai politika szereplői, így a kormányoldal is, levonják a tanulságot abból, amit a MIÉP elnöke és a párt néhány politikusa a parlamentben és azon kívül tesz.
Az Egyesült Államokban történt terrorakció konzekvenciáit Magyarországon is le kell vonni – mondta Kövér László, a Fidesz alelnöke. A politikus a terrorakciót az emberiség legalapvetőbb normái elleni aljas támadásnak minősítette. Kérdésre válaszolva véleményt nyilvánított Csurka Istvánnak, a MIÉP elnökének az Amerikát ért merényletet követő nyilatkozatáról, és bírálta Kovács Lászlónak, az MSZP elnökének a Csurka-nyilatkozattal kapcsolatos megnyilvánulását. – Kevésbé érezném rosszul magam, ha ez a két nyilatkozat nem hangzik el – mondta. Megítélése szerint a terrortámadás után néhány órával nincs másnak helye, mint a részvét és az undor kifejezésének. – Ennél többet egy politikus nem célszerű, ha mond, hogyha mond, akkor lehet, hogy hibázik, és szerintem ez megtörtént Csurka Istvánnal is – tette hozzá Kövér László. – Ízléstelen a terrorizmus iránti szimpátiával való burkolt gyanúsítgatás – mondta Kövér László a szocialista pártelnöknek a MIÉP-elnök kijelentését bíráló nyilatkozatára utalva.
Az FKGP megdöbbentőnek tartja, és a magyar nép nevében a leghatározottabban visszautasítja és mélyen elítéli Csurka István MIÉP-elnök többszöri kijelentését, miszerint „az amerikaiak éppúgy felelősek a több tízezer áldozatot követelő terrorcselekményekért, mint a terroristák” – derül ki az FKGP elnöksége nevében Torgyán József pártelnök által kiadott közleményből. Az FKGP Csurka István szavait ideológiai terrorizmusnak minősíti, amellyel „végleg kizárta magát és követőit a civilizált emberek köréből”.
Furcsán hangzik a kritika olyan emberek szájából, akik és akiknek pártja korábban a terrorista Carlost bújtatták Magyarországon – reagált lapunknak Kovács szavaira Zsinka László, a MIÉP elnökségi tagja, fővárosi frakcióvezető.
Osztatlan elutasítást váltottak ki az SZDSZ-ben Csurka István nyilatkozatai, amelyeket a politikus az Egyesült Államok elleni terrortámadások kapcsán tett – közölte Szent-Iványi István frakcióvezető. A politikus kifejtette, hogy a MIÉP elnöke teljesen a partvonalon kívülre helyezte magát, és a szalonképtelen erők közé sorolódott. – Gyakorlatilag csak Szaddám Huszein és Csurka István nyilvánított ennyire visszás véleményt az eseményekről – tette hozzá.

A MIÉP elnöke kedden kijelentette: mély részvéttel vagyunk az ártatlan áldozatok iránt, és az anyagi pusztulás is megdöbbentő, azonban a felelősséget természetesen az amerikai globalista politikának is viselnie kell, mert ez nem ártatlanul érte az Egyesült Államokat. Az, ami Palesztinában és Izraelben történik, meg ami az egész világon, a globalizmus féktelen előnyomulása, bizony egyenes következményként vonta maga után mindezt – mondta Csurka István.