időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Feszültség a Mádi úti lakótelepen

Haraszti Gyula
2002.01.24. 00:00

A kőbányai Mádi utca egykori tisztviselőtelepének lakói azt tervezik, hogy a bírósághoz fordulnak, ha nem távolítják el a lakásaik közelében álló magasfeszültségű vezetékeket tartó villanyoszlopot. A helyiek állítása szerint a közvetlenül a lakóházak felett húzódó drótok miatt az is előfordul, hogy megrázzák őket a televízióantennák. A lakók féltik az egészségüket, hiszen egyes kutatók feltételezései szerint a távvezetékek körzetében emelkedik a rákbetegségek gyakorisága. Az Elektromos Művek Rt. (Elmű) kommunikációs igazgatója ugyanakkor úgy tartja, hogy a szabványok betartásával telepítették a telep körzetébe az oszlopot.

Százhúsz kilovoltos távvezeték keresztezi a kőbányai volt pénzügyőr-lakótelepet, ahol egy nagy villanyoszlopot helyeztek el a hetvenes években. Az egyik épület lakói féltik a kislányukat a sugárzás egészségkárosító hatásától: állításuk szerint a gyerek fertőző betegségéből csak lassan épült fel, és nyakán nyirokcsomók jelentek meg. Aggodalmukat az is fokozza, hogy az 1955-től itt élő nagymama nyirokcsomórákban halt meg. Elmondásuk szerint a lakótelepen többen haltak meg leukémiában és daganatos betegségekben. A helyiek állítják, hogy több lakásban gyakran élvezhetetlen a televízió képe, az egyik házban pedig elektromos szikra csapott át a tetőn a tévéantennát állító lakó kezéhez. Az itt élők tartanak attól is, hogy viharos időben leszakadnak a kábelek és balesetet okoznak.
A lakótelep több mint negyven családjából tizenkettő közvetlenül a vezetékek közelében él. Nevükben a közös képviselő az Országos Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutatóintézethez fordult.
– Az intézet felmérései szerint a sugárzás jóval alatta van a lakott területen engedélyezett határértékeknek, így a panaszosok egészségügyi gondjai nem hozhatók összefüggésbe a mágneses expozícióval – tájékoztatott Köteles György, az intézet igazgatója, aki szerint még senkinek sem sikerült bebizonyítania, hogy rákot okoz a távvezeték közelsége. A szakemberek ennek ellenére azt javasolták a lakóknak, hogy kezdeményezzék a szolgáltatónál a mágneses tér csökkentését és az elektromos biztonság megteremtéséhez szükséges megoldást. A vizsgálat szerint a panaszosok jóval a rendeletben szereplő biztonsági övezet határain belül élnek.
Ennek terjedelme az erre vonatkozó szabály szerint „120 kilovoltos, föld feletti vezeték esetén ugyanis a drótok mindkét oldalán a szélső, nyugalomban lévő áramvezetőktől vízszintesen mért 13 méteres távolságokra levő függőleges síkokig terjed”.
– Az Elműnek írt levelünkre küldött válaszban arra hivatkoznak, hogy a szabvány betartásával kaptak vonalengedélyt, amikor az Újhegyi lakótelep építése miatt átvezették a kábeleket a házaink felett, és a villanyoszlop áttelepítésére nincs lehetőség – tudtuk meg Bárdos Kálmántól, a lakótelep egyik lakójától. A panaszos elmondta azt is, hogy az érintett családok ügyvédet fogadnak, és a bírósághoz fordulnak, ha az Elektromos Művek nem tesz valamit a telepen élők biztonságának megteremtése érdekében.
Boross Norbert, az Elmű kommunikációs igazgatója úgy tartja, hogy eddig mindig betartották a szabványt a villanyoszlopok telepítésekor, és nem áll fenn az országban életveszélyes helyzet az elektromos vezetékek miatt. A hetvenes évek óta előfordulhattak olyan változások (például emeletráépítés vagy tetőtér-beépítés), amelyeknél nem vették figyelembe a szabályokat.
– Ha eltértek a szabványtól, meg kell vizsgálni, hogy erről ki tehet, mert feltehetőleg a szabálysértő kötelezhető az áttelepítés vagy az átépítés költségeinek megfizetésére – tette hozzá a vezető. Boross Norbert leszögezte: ha el kell végezni ezt a munkát, az több száz millió forintba kerülhet, mert a villanyoszlop áthelyezéséhez az egész vonalat át kell építeni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.