időjárás 17°C Paszkál 2022. május 17.
logo

Bush erőfeszítései az izraeli békéért

Hírösszefoglaló
2002.06.13. 23:00

Szaúd al-Feiszal szaúdi külügyminisztert fogadta tegnap a Fehér Házban Bush amerikai elnök. A szaúdi külügyek irányítója azt kívánja megerősíteni Bushnak, hogy amennyiben Izrael és a palesztinok képesek lennének megállapodásra jutni viszonyuk jövőjéről, és a rendezés az Izrael által 1967-ben megszállt összes területről történő izraeli kivonulással járna, akkor az arab országok hajlandóak lennének diplomáciai kapcsolatra lépni a zsidó állammal. Bush egyébként komoly diplomáciai munkába kezdett a közel-keleti rendezés érdekében. Múlt héten Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt látta vendégül a Maryland állambeli Camp David-i üdülőben, majd hétfőn Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel tárgyalt Washingtonban. Mubarak friss elképzelése szerint úgy lehetne rendezni az izraeli–palesztin viszályt, hogy előbb „elvben kikiáltanák” a palesztin államot, és azután – tárgyalások útján – Izraellel egyetértésben tisztáznák az új állam pontos határait. Saron azt az álláspontot képviselte az amerikai fővárosban, hogy amíg nem szűnnek meg a palesztin terrorcselekmények, addig nincs miről tárgyalni.
Colin Powell amerikai külügyminiszter a minap óvatosan megpedzette az „ideiglenes palesztin állam” megteremtésének gondolatát, amely valamelyest hasonlít Mubarak javaslatára. Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője Powell nyilatkozata nyomán sietve leszögezte: a külügyminiszter által vázolt elgondolás nem az amerikai kormányzat véleményét tükrözi, az csupán az elmúlt időszakban az amerikai kormányzat képviselői előtt mások által kifejtett számos elképzelés egyike. Whistlerben, ahol a G8-országok külügyminiszterei tartják tanácskozásukat, Powell jóval visszafogottabban válaszolt a palesztin „ideiglenes állam” lehetőségével kapcsolatos újságírói kérdésekre. Kiemelte Izrael önvédelemhez való jogát, és utalt arra, hogy Bush a közeljövőben konkrét javaslatokat kíván megfogalmazni e tárgyban.
Ezzel kapcsolatban Szaeb Erakat – aki évek óta a palesztinok főtárgyalója az Izraellel folytatott béketárgyalásokon – elutasította azt az elképzelést. „Powellnek az igazi problémára kellett volna összpontosítania, vagyis, hogy véget vessenek az izraeli megszállásnak. Nem fogadhatjuk el az ideiglenes megoldásokat, végleges megállapodásra kell jutnunk” – fejtette ki Erakat.