időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Csongrádban aggódnak a termelők

Bálint József
2002.06.23. 23:00

A Csongrád megyei gazdák elégedetlenek és párbeszédet sürgetnek a földművelésügyi minisztérium vezetőivel – derül ki abból a levélből, amelyet Tóth László, a gazdakörök megyei szövetségének elnöke adott át a hét végén a szőregi rózsafesztiválon részt vevő Németh Imre agrárminiszternek.

Tóth László a levéllel kapcsolatban lapunknak elmondta: az új kormány nem veszi figyelembe a gazdák érdekeit. Ez különösebben nem lepte meg őket, mert – Tóth László szerint – számukra ez már akkor egyértelművé vált, amikor négy hónappal ezelőtt részt vett az MSZP agrárprogramjának alapító fórumán. A Csongrád megyei Öttömösön megtartott rendezvényen a gazdák nevében javasolta, hogy a törvény határozza meg a fizetési határidőt. Ezzel megakadályozhatják azt, hogy a – főként multinacionális – cégek ne akkor fizessenek az átvett terményért, amikor éppen eszükbe jut. Ezt a javaslatukat akkor nem támogatták.
A Csongrád megyei gazdákat aggasztja az is, hogy késik a téli és a tavaszi fagykárok enyhítésére hozott kormányhatározat végrehajtása. Választ várnak a minisztertől arra a kérdésre is: Csongrádban miért nem láttak hozzá mindmáig az aszály okozta károk felméréséhez. A magántermelőket nyugtalanítja továbbá, hogy a hitelkérelmek befogadása gyakran szünetel. Kíváncsiak arra, hogy a gépvásárlásra szánt támogatás elfogyott-e, vagy másra szeretnék fordítani ezt a pénzt.
A Magosz Csongrád megyei szervezetének a földtörvény és a Nemzeti Földalap módosításával kapcsolatos észrevételeit kilenc pontba foglalták össze. Mindkét törvénymódosítási tervezetről az a véleményük, hogy a jelenlegi nagyüzemek kiemelt státusát kívánják erősíteni. Arról a burkolt célzásról nem is szólva, hogy a termőföld és az ahhoz kapcsolódó agrárvagyon jelentős része néhány magánszemély vagy tőkebefektető csoport kezébe kerülne. Amennyiben így lesz, úgy a gazdák minden rendelkezésükre álló alkotmányos eszközt igénybe vesznek, hogy megakadályozzák a törvény módosítását. Tóth László úgy fogalmazott: nem elképzelhetetlen a gazdák tömeges megmozdulása sem.
*
Az idei fagykárokról szólva Németh Imre miniszter azt állította, hogy a kétéves költségvetésben erre a célra egyetlen fillért sem találtak. – Csak úgy tudunk kártérítést fizetni, ha a kormány megszánja a termelőket – fogalmazott a miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.