időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Kostunica leváltotta a vezérkari főnököt

MTI
2002.06.24. 23:00

Vojiszlav Kostunica jugoszláv államfő elnöki rendelettel leváltotta tegnap Nebojsa Pavkovicsot, a jugoszláv hadsereg vezérkari főnökét, ám azt kijelentette, hogy ellenáll a parancsnak, és nem távozik.

Az elnöki rendeletet tegnap megelőzte a jugoszláv legfelsőbb védelmi tanács ülése, amelyen Kostunicának állítólag nem sikerült leváltania Pavkovicsot. Mind a Beta hírügynökség, mind a B92 rádió úgy tudja, hogy az államfő a tanács ülésén indítványozta Pavkovics menesztését, de a testület munkájában részt vevő vezérkari tisztek követelték az államfőtől, hogy indokolja meg, miért van erre szükség. Kostunica állítólag elzárkózott a magyarázattól, és kellemetlen szóváltásba keveredett Pavkoviccsal. Az államfő állítólag a tanács ülésén elszenvedett kudarc miatt kényszerült arra, hogy elnöki rendelettel menessze Pavkovicsot.
A védelmi tanács ülésén a vezérkari főnök leváltását támogatta Milan Milutinovics szerbiai és Milo Djukanovics montenegrói elnök is. Mindketten azt javasolták, hogy Pavkoviccsal együtt távozzanak a vezérkartól a hozzá hű tisztek, elsősorban Ace Tomics, a katonai rendőrség parancsnoka.
Pavkovics tábornokot még Szlobodan Milosevics volt jugoszláv államfő – jelenleg hágai vádlott – nevezte ki a vezérkar élére. Szerbiai kormánypolitikusok jóformán a két évvel ezelőtti demokratikus fordulat óta követelik menesztését. Kostunica a legfelsőbb védelmi tanács legutóbbi ülésén meg is kísérelte leváltani a tábornokot, de Milutinovics és Djukanovics állítólag elhamarkodottnak tartotta a lépést.
A védelmi tanács ülését megelőzően Pavkovics egy belgrádi lapnak azt mondta: csak abban az esetben távozik tisztségéből, ha az államfő megindokolja, hogy miért akarja leváltani. A tábornok arra figyelmeztetett, hogy a vezérkarnál senki sem akarja távozását. A hadsereg – mondta – egymástól kölcsönösen függő elemek láncolata, s ha azt váratlanul megszakítják, az olyan „törésekhez vezethet, amelyeknek nem kívánt következményei lehetnek”.
A vezérkari főnöke a döntésre reagálva bejelentette, hogy nem engedelmeskedik az államfőnek, és nem hajtja végre a leváltásáról szóló elnöki rendeletet. Pavkovics szerint az államfő önhatalmúlag, a legfelsőbb védelmi tanács döntése nélkül, törvénytelenül váltotta le. A tábornok közölte, hogy emiatt elutasította az államfő döntését. Pavkovics szerint Kostunica személyes bosszút áll rajta, amiért már egy évvel ezelőtt arra figyelmeztette, hogy visszaél elnöki hatalmával, és pártja, a Szerbiai Demokrata Párt szolgálatába állítja a hadsereg biztonsági szolgálatát. Pavkovics leszögezte, hogy nem hajtja végre az elnöki rendeletet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.