időjárás 1°C Mária 2023. december 8.
logo

Vagyoni és más különbségek

Ludwig Emil
2002.06.27. 23:00

Őszinte ember vagyok… – emelte tekintetét az Országház kupolája felé Medgyessy ama belügyminiszteri parancs közzétételének másnapján, amiből látszik, hogy Steindl építőmester hibátlan statikai számításokat végzett. Ha csak azt forgatjuk vissza tíz nap elmúltával, hogy hányféleképpen próbálta kimagyarázni magát szorult helyzetéből a D–209-es fedőszámú exfőhadnagy, civilben pénzügyminisztériumi besúgó, azt bízvást leszűrhetjük a történetből, hogy jelenlegi miniszterelnökünk nem szavahihető ember.
A sötét múltat felidéző botránynak csekély és gyorsan elillanó hozadéka volt Medgyessy számára, hogy egy kis időre elterelte a közfigyelmet az általa benyújtott vagyonnyilatkozat körüli másik skandalumról. Hát, azt se nagyon lehet őszinteségi rohamnak nevezni… A nem is olyan rég még roppant sikeres üzleti karrierjének fitogtatásával, sziklaszilárd anyagi bázisára utaló célzásaival is kampányoló Medgyessynek a most napvilágra került vagyoni helyzete ahhoz képest, bizony, elég snassznak tűnik. Bevallott 125 plusz 80 millió forintot biztosítási és állampapírokban, félmilliót a takarékban és 1500 dollárt (ennyit egy valamirevaló zöldség-nagykereskedő is összekapar pár év alatt); van egy örökölt leányfalui meg egy fél szoboszlói üdülője, és beírt tulajdonaként egy 56 négyzetméteres lakást a XI. kerületben. Arról a bizonyos – újságképekről is ismert – kisiparosbarokk stílusú családi házról, amelyikben él, nem esik szó a nyilatkozatában, holott éppen erre kell százmilliót költenie az államnak, hogy megfelelő biztonságot nyújtson magas állású lakójának.
Ez a százmillió forint, az adófizetők zsebéből önmagában több, mint az előző miniszterelnök által összesen feltüntetett vagyon összege. Orbán Viktor benyújtott vagyonnyilatkozatában egy XII. kerületi kertes ház szerepel, ahová a hivatalos rezidenciából költözik át a családjával a kormányváltás okán. Ennek megvásárlásához eladták a Belvárosban lévő lakásukat, és húszmillió forint bankkölcsönt vettek fel. Az Orbán család számláján ezenkívül 9,8 millió forint és 1170 dollár van.
Ez a család szó az előző mondatban nagyon fontos. A volt miniszterelnök ugyanis nemcsak a saját vagyonáról nyilatkozott, amit a törvény kötelezően előír számára, hanem a családja anyagi helyzetéről. Négy kiskorú gyermekük lévén ez persze csak őt és házastársát érinti, ezért Orbán Viktor nem is mulasztotta el beírni (ügyvéd foglalkozású) felesége nevén lévő kilenchektáros sárazsadányi szántójukat és szőlőjüket, valamint a 43 hektárnyi vásárolt felcsúti vegyes jellegű földjüket.
Medgyessyről tudott, hogy előző feleségétől elvált, első házasságából két felnőtt gyermeke van, második felesége egy felnőtt gyermeket hozott a családba. Egy ilyen konstellációról a bolond is tudja, hogy korlátlan lehetőséget kínál a különböző ingatlanok, üzletrészek, értékpapírok és egyéb vagyontárgyak különböző neveken való nyilvántartására. Ebből adódik az a furcsa helyzet is, hogy a Medgyessy beosztásának kijáró biztonsági infrastruktúrát is valaki másnak a nevén lévő ingatlanba ruházzák be.
De van a két bevallás közötti alapvető vagyoni, könyveléstechnikai – és tegyük hozzá: morális – differencián túl más különbség is. Az, ami az utóbbi napokban tapasztalható a két politikai térfélen. Az ellenzék szakértői szerint Medgyessy elfelejtette feltüntetni jövedelmei között a különböző cégei eladásából származó bevételeit, valamint két nagy értékű ingatlanra bejegyzett haszonélvezeti jogát, ezért nyilvános vizsgálatot szorgalmaznak. A szocialisták újhullámos hiénái viszont kreált vagyonbecsléssel, összehangolt médiarohammal, politikai akciózással próbálnak fogást keresni Orbánon. Egyáltalán: megkísérlik egymáshoz közelíteni a két szereplő helyzetét, egalizálni a szavahihetőségüket. Ami, ugyebár, nem lehetséges.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.