Strázsa-hegyi borrend a monori pincefaluban

A pincefalu népszerűsítésében, továbbfejlesztésében kell elkötelezettnek lennie annak, aki a mintegy két éve alakult Monori Strázsa Környéki Borrend tagja kíván lenni. A rend képviselői finom borral várják az arra látogatókat, hiszen Monor környékén csaknem hatszáz hektáron jó minőségű szőlőt nevelnek. A termőterület a gyöngyösi borvidékhez tartozik.

Tar Zsuzsanna
2002. 08. 22. 6:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Monortól alig néhány kilométernyire emelkedik a Gellért-heggyel azonos magasságú Strázsa-hegy, amely az egykor a török hadak vonulását figyelő magyar strázsákról kapta nevét. A magaslat mai hírnevét inkább az oldalában termő ízletes rizlingjellegű és a világszerte élvonalbelinek számító Dom Perignon pezsgő alapjául szolgáló pinot blanc szőlőnek köszönheti. Becslések szerint csaknem ezer pince és présház található a környéken. A gazdák a feldolgozás és értékesítés fellendülését remélik a Monori Strázsa Környéki Borrend megalapításától.
– Szeresse a környéket, legyen elkötelezett a pincefalu iránt, és szívvel-lélekkel népszerűsítse a helyben termelt borokat az, aki tagja kíván lenni a jelenleg 43 fős borrendnek – mondja Bodor János, a borkedvelők nagymestere (ez a rend vezetőjének hivatalos megnevezése). A beavatás után talárszerű, zöld, aranysujtásos ruhát, valamint Bocskai-sapkát kell készíttetnie az új tagnak, aki zászlós bort, oklevelet és medált is kap. A rend egyébként tagja a Magyarországi Borászok Országos Szövetségének, valamint az Európai Borászok Szövetségének is.
A Monor határában lévő pincefaluban jelenleg csak két-három helyen tudják fogadni az oda látogatókat, a többi gazda még nincs felkészülve erre. A tervek szerint a környék hamarosan bekapcsolódik a borturizmusba. A borászok kínálatában hatféle borból álló kóstoló van, hozzá illő pincei hidegtállal vagy egytálétellel, amelyet a jelenlegi árakhoz képest olcsón adnak. A gazdák szerint napról napra növekszik a forgalom, hetente negyven-ötven borrajongó látogatja meg pincéiket. – Az évenkénti borversenyeknek köszönhetően, egyre jobb minőségű a monori bor – tette hozzá a nagymester.
Elmondta: korábban „gyüttmentnek” titulálták a helyiek azt, akinek nem volt szőlője. Tősgyökeres monorinak ma is csak az vallja magát, aki saját borával kínálhatja a vendéget. A szőlőhegyet védő Szent Orbán-szobornál minden tavasszal ünnepséget rendeznek a gazdák, és ugyanilyen fontos esemény a novemberben megrendezendő Márton-napi szüreti felvonulás.
***
A XV. század közepétől az egri káptalan tulajdonába került dombokon nagy ütemben kezdődött meg a szilfák irtása és a szőlőtelepítés – olvasható a Monori Strázsa Környéki Borrend alapító oklevelében. Azok a tövek olyan mély gyökereket eresztettek és olyan példát mutattak, hogy a földesúri dézsma ellenére egyre nagyobb területet foglaltak el. A XVI. században Monor–Bénye–Gomba vidékén a növekvő méretű must- vagy hordóadó is mutatta a szőlőművelés terjedését. Az ebből az időből előkerült szőlőmetsző kocorkés is ezt igazolja. Az úrvacsorához monori bor használtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.