időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Varga Mihály: Megcsúfolt demokrácia

2002.12.01. 23:00

A Fidesz mai frakcióülésén várhatóan szó esik arról is, hogy a párt milyen módon hajlandó részt venni a további költségvetési vitákban, miután szombaton hajnali egy órakor kivonult az ellenzék a költségvetési bizottság üléséről. Ennek oka, hogy az egyes módosító javaslatok véleményezésére csupán két-két perc volt.

Példátlan és a demokráciát megcsúfoló az a tárgyalási módszer, amit a kormánypártok alkalmaznak a jövő évi költségvetés benyújtása óta – vélekedett Varga Mihály. – Tizenkét év óta először történt meg, hogy szakbizottságok a parlament plenáris ülésén nem mondhatták el az álláspontjukat, ott csak egy kisebbségi vélemény hangozhatott el. A részletes vitára szánt keret pedig módosító indítványonként húsz másodpercet jelentett – fejtette ki Varga Mihály.
Elmondta: a költségvetési és pénzügyi bizottság pénteki ülésén abnormális állapot alakult ki. Az ellenzéki képviselők ugyanis ott kaptak meg 26 kormányzati indítványt, így nem volt módjuk az érdemi vitára. A tizenegy fideszes képviselőnek összesen két-két perc jutott volna arra, hogy a véleményét kifejtse olyan kérdésekben, mint a hárommilliárdos önkormányzati támogatás, a BKV 37 milliárdos konszolidációja vagy a Magyar Televízió újabb ötmilliárd forintnyi támogatása. Varga Mihály ezt a parlamentarizmus lábbal tiprásaként és a kormányzati arrogancia csúcspontjaként értékelte.
Varga Mihály az eseményt értékelve lapunk kérdésére elmondta: nem az a néhány ellenzéki képviselő a fontos, akiknek a jogait vagy a szólásszabadságát korlátozzák egy bizottsági vagy a plenáris ülésen, hanem azok az indítványok a fontosak, amelyek tízmillió magyar állampolgárt érintenek. Példaként említette: amikor az önkormányzati kérdésekről vitatkoztak volna – két perc erre nem adott reális lehetőséget –, akkor annak a tízmillió embernek a sorsáról esett volna szó, akiknek önkormányzatai a következő évnek 200 milliárd forintos hiánnyal vágnak neki. Közölte: a Fidesz mai frakcióülésén beszélni kell arról is, hogy ebben a méltatlan és a demokráciát megcsúfoló kormányzati arroganciát felmutató vitában milyen módon hajlandó a Fidesz a továbbiakban részt venni. – A képviselőcsoport dönthet úgy is, hogy nem kíván statisztálni a parlamenti jogok lábbal tiprásához, de talán célszerűbb lenne, ha a parlamentben érvelnénk a fontos indítványaink mellett – fogalmazott Varga Mihály.
Az ellenzék obstrukciós kísérleteként értékelte Veres János (MSZP) a költségvetési bizottságban történteket. A bizottság alelnöke szerint az ellenzéki pártok azt szerették volna megakadályozni, hogy a kormány éjfélig ne adja le a támogatási listáját a frakcióknak. – Ezt sikerült megakadályozni – fejtette ki –, éjfél előtt tíz perccel ott volt a lista a frakcióknál. Veres úgy vélte: a szünetekben és a tárgyalás közben elegendő idő volt a javaslatok megismerésére. Az országnak is az az érdeke, hogy elfogadott költségvetése legyen december 31-ig – tette hozzá. Elmondta: a választási ígéretek négy évre szólnak, amelyek arányos része teljesült.

Fegyelmezett frakciók a keddi szavazáskor. Minden fideszes képviselőnek kötelező a részvétel a keddi egész napos szavazáson, ahol a költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról dönt a parlament. Varga Mihály frakcióvezető-helyettes lapunknak elmondta: külföldi utazásokat sem engedélyeztek. Az MSZP nem tervezi újabb szankciók bevezetését a határozathozatalkor – mondta el kérdésünkre Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes. Juhász nem tart attól, hogy hiányzások miatt nem sikerül biztosítani a többséget. Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy egyes képviselőik megfogadják Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere tanácsát, és olyan indítványokat is megszavaznak, amelyet a kormány nem támogat, elmondta: sajnálja, hogy Demszky a fideszes Deutsch Tamással került egy platformra. Az SZDSZ-frakció szabályzata szerint a szavazáson minden képviselőnek részt kell vennie. Igazoltan lehet ugyan hiányozni a voksolásról, ám ezt mindenki köteles a frakcióvezetőnek előre bejelenteni – mondta el érdeklődésünkre Fodor Gábor országgyűlési képviselő. Ha ezt a képviselőcsoport vezetője nem fogadja, el az illető politikus pénzbüntetést fizet. Az MDF-frakció vezetése csak akkor szab ki büntetést, ha a képviselő a kötelező szavazások alkalmával az előzetes megállapodás ellenében voksol, és előzetesen nem kért felmentést – közölte Herényi Károly, a képviselőcsoport vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.