időjárás -1°C Vilma 2023. december 5.
logo

A négyes metró tétje a következő választás

Pál Gábor
2003.02.28. 00:00

Vizsgálóbizottság felállítását javasolja a fővárosi Fidesz, mivel 276 millió forint veszteségre bukkantak egy Atkári János (SZDSZ) főpolgármester-helyettes által levezényelt pénzügyi tranzakció esetében. Demszky Gábor lapunknak kijelentette: a 2006-os választás a tétje annak, hogy a kormány megépíti-e mihamarabb a 4-es metrót.

Kétszázhetvenhatmillió forintos veszteség érte a fővárost egy hűtlen kezelés gyanúját is felvető pénzügyi tranzakció következtében, amiért a Fidesz fővárosi frakciója vizsgálóbizottság felállítását javasolja – jelentette be tegnap Deutsch Tamás.
Az ellenzéki frakcióvezető elmondta: pártja megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a tavalyi költségvetés módosításáról szóló előterjesztés pontjai között eldugottan találtak rá a súlyos devizaügyletre. Budapest pénzügyi vezetése 2002-ben döntött egy 2001-ben felvett 30 millió eurós hitel forintra történő átváltásáról három részletben, és emiatt keletkezett 276 millió forintos veszteség. Deutsch kijelentette: Atkári János SZDSZ-es főpolgármester-helyettes ahelyett, hogy konkrét választ adott volna az ügyben hozzá intézett kérdésekre, sértegetéssel válaszolt.
A paritásos alapon felállítandó többpárti vizsgálóbizottság létrehozását azért tartják fontosnak, mert a fővárosi ellenzéki képviselők szeretnének tisztán látni a közpénzek felhasználása terén, szeretnék megtudni, hogy hűtlen kezelés, pénzügyi spekuláció vagy egyéb okok miatt érte ilyen hatalmas veszteség a fővárosi önkormányzatot.

A főpolgármester-helyettes szerint csak évek múlva, az újabb hiteltörlesztésekkor dől el, hogy valóban veszteség érte-e a fővárost. Még az is előfordulhat, hogy a veszteségből nyereség lesz – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az euró átváltására azért volt szükség, mert csak így tudták felhasználni a pénzt a hirtelen előállt gondok miatti kifizetéseknél. Atkári kérdésünkre azt mondta, hogy a pénzügyi tranzakcióról ő döntött, azonban kikérte tanácsadói, így a Városházával szerződésben lévő cég, a Profil Kft. véleményét is, amely szerinte az egyik legelismertebb szakértői csapatot alkalmazza.
A metróberuházás megkezdése a 2006-os választásokra lehet kihatással – nyilatkozta lapunknak Demszky Gábor. A főpolgármester szerint a kormánynak és a fővárosnak nincs más alternatívája, mint hogy metrót építsen, ám nem a korábbi, hanem új feltételek mellett. Kérdésünkre leszögezte: a főváros az előkészületi munkákon, illetve a kapcsolódó beruházásokon kívül nem tud szerepet vállalni a beruházásban. A főváros maximum 50 milliárd forinttal tud hozzájárulni a földalatti építéséhez. Információink szerint mai áron a teljes beruházás több mint 300 milliárd forintba kerül. Szocialista politikusok Demszky állítását magánvéleménynek tekintik, és lapunknak úgy nyilatkoztak, hogy azok elhamarkodottak és szakmaiatlanok. Vajda Pál MSZP-s főpolgármester-helyettes szerint a finanszírozás megoszlása a kormánnyal való megállapodás kérdése. Mint ahogy sok minden másnak – új hidaknak és utaknak –, annak is örülne, ha Budapestnek nem kellene anyagilag hozzájárulnia a metróépítéshez. A főpolgármester nem ismeri a kormány szándékát, ezért véleménye nem tekinthető szakmainak.
Értesülésünk szerint az ez évi költségvetés-tervezetről és a metróról kibontakozott koalíciós vita miatt szavazta le tegnap az MSZP-frakció az ellenzékkel együtt Demszky Sasvári Szilárd (Fidesz) interpellációjára adott válaszát is.
A Fővárosi Közgyűlés tegnap elfogadta a 2003. évi forrásmegosztást, amely alapján a 255 milliárd forintos kiadási összeg 52 százaléka jut a kerületeknek, 48 pedig a fővárosi önkormányzatnak. A vitában jóformán csak ellenzéki politikusok szólaltak fel. Hock Zoltán (MDF) alpolgármester szerint idén több önkormányzat is csőd közeli helyzetbe kerülhet, mivel többek között nincs meg a fedezet az 50 százalékkal megemelt közalkalmazotti bérekre. Zsinka László, a MIÉP frakcióvezetője szerint a kerületek többsége a szocialisták és szabad demokraták állításával ellentétben nem fogadta el a forrásmegosztást, példaként említette a XV. kerületi MSZP-s önkormányzat ez irányú határozatát is.
Éles vita bontakozott ki a rákospalotai füstgázmosó megépítésének ismételt elhalasztásáról. A beruházás már tíz éve csúszik, emi- att egyre több légúti megbetegedés tapasztalható a IV. és a XV. kerületben. A szűrőberendezés nélküli szemétégetőt március 31-én végleg be kellene zárni, ám ez mégsem történik meg, mert akkor nem lenne hol megsemmisíteni a Budapesten keletkező hulladékot. Ismert: Demszky 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben is azzal kampányolt Újpesten, hogy végre megépül a új füstgázmosó.
***
Négyhavi pluszpénz. A fővárosi koalíció mindkét pártja támogatja, hogy a Főpolgármesteri Hivatal alkalmazottai a 13. havi illetmény mellett még idén megkapják a 14., a 15., és a 16. havi fizetésüket is. Tiba Zsolt, a Városháza főjegyzője szerint erre azért van szükség, mert a versenyszférában sokkal nagyobb keresettel rendelkeznek azok a középszintű vezetők, akik a Főpolgármesteri Hivatalban is dolgoznak. Az esetenként egymillió forintot is meghaladó „jutalmak” 2,5 milliárd forintot emésztenek fel. (MN)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.