időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Eseménytelen hét a gabonatőzsdén

Nagy Ottó
2003.03.17. 00:00

Kismértékben ugyan, de emelkedtek a kukoricajegyzések a tizedik héten a nemzetközi piacokon mértékadó chicagói tőzsdén, ugyanakkor a búzaárak némi növekedés után visszatértek a kiinduló árszintre, miközben a francia kikötői ár alig változott a múlt héthez képest. A kukoricapiacon bekövetkezett gyenge áremelkedés hátterében inkább spekulatív tényezők húzódtak meg, mert a fundamentális hírek nem okoztak váratlan fordulatot az ellátásban: Argentínában a betakarítás túlhaladta a 11 százalékos szintet, és a hozamok a tavalyi szint feletti eredményt sejtetnek. Ugyanakkor a Kínai Gabonainformációs Központ jelentése szerint a 2003– 04-es szezonra várt termés 119 millió tonna körül várható a tavalyi 124 millióval szemben, mert a vetésterület csökkent a szójabab javára.
A búzajegyzések Chicagóban erősödésnek indultak, miután a termőterület egy részén tartós szárazságtól tartanak a gazdálkodók. Ezt a tendenciát kezdetben követte az európai trend, mivel megnőtt a nyugat-európai, főleg a francia búza iránti kereslet, majd a hét második felében visszaálltak a jegyzések a múlt heti zárószintre. Az államokban az is nagy csalódást okozott, hogy Egyiptom és Jordánia nem észak-amerikai árut vett, mert Egyiptom 240 ezer tonna francia búzát vásárolt áprilisra, míg Jordánia 100 ezer tonna európait (kelet-, illetve nyugat-európai származású). Az Agrograin Rt. elemzése szerint a gabonapiacokon az időjárás alakulása és az Irak elleni támadás miatti politikai feszültség alakítja a közeljövőben az árakat. A szójadaraárak kissé visszaestek Chicagóban, mert a vásárlások még mindig visszafogottan haladtak. A várható nagy dél-amerikai termés nyomja a piacot.
A Budapesti Árutőzsde (BÁT) piacain a 10. héten drasztikusan csökkent a forgalom, összesen 101 kontraktusnyi üzletkötés jött létre, 241 millió forint értékben. A márciusi hónap megszűnésével minimálisra csökkent az érdeklődés, és a várakozás lett jellemző. A takarmánykukorica kereskedése az előző heti forgalom harmadára esett vissza. A jegyzések tartottak voltak, illetve néhány határidőre minimálisan ingadoztak. A búzapiac is „haldoklott”, összesen 38 kontraktusra kötöttek üzletet. A jegyzések szűk sávban ingadoztak. Az egyéb cikkek közül csak a napraforgómag ára mozgott, elsősorban lefelé, de tényleges üzletkötés nem volt.
Eseménytelenül vészelte át a múlt hét első kereskedési napját a BÁT gabonapaicán a kenyérgabona, amelynek májusi jegyzése a következő nap sem változott, de augusztusi lejárata száz forinttal emelkedett. Szerdán a májusi lejárat továbbra is „ragaszkodott”
23 870 forintjához, a szeptemberi ár viszont 50 forinttal, 24 300 forintra nőtt. A csütörtök májusra 270 forintos csökkentést hozott, ami pénteken nem változott, így a búza májusi lejárata 23 600 forint maradt.
A takarmánykukorica májusi ára 50 forinttal, 22 750 forintra nőtt múlt héten hétfőn, kedden viszont az árak novemberig 40–100 forinttal csökkentek. A hét közepén eltérően hullámzott a tengeri: május lefelé, július felfelé mozgott, a novemberi lejárat viszont egyáltalán nem változott. Csütörtökön minden ár felfelé mozogott, ami a májusi jegyzés 140 forintos emelkedésben is megnyilvánult, ami pénteken tíz forintot lement, a tengeri pedig 22 790 forinton állapodott meg. Májusra a takarmánybúza ára 22 950, a takarmányárpáé 19 700, az olajnapraforgóé 55 300 forint maradt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.